IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7% от европейските компании са под натиск за преструктуриране

Секторите на недвижимите имоти, на телекомуникационните, медийните и технологичните фирми и на търговията на дребно са изложени на най-силен стрес

11:01 | 03.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една от всеки 15 европейски компании е изправена пред значителен натиск за преструктуриране тази година, тъй като е засегната от по-високите разходи за финансиране и отслабващото потребителско търсене, сочи доклад на Boston Consulting Group (BCG), цитиран от Ройтерс.

Това важи с особена сила за Германия, Австрия и скандинавските страни.

Освен това около една трета от фирмите в Германия и Австрия са изправени пред т.нар. "натиск за трансформация" или ранни признаци на отслабване на резултатите и финансовата стабилност, които изискват подобрение, заяви консултантската фирма в презентация в понеделник. За сравнение, в цяла Европа този дял е около 21%, което е увеличение спрямо 14% през 2023 г.

За да изготви доклада, BCG е събрала финансова информация от над 2000 публични компании в Европа.

Натискът в Австрия и Германия отчасти се дължи на "структурата на секторите", коментира Йохен Шьонфелдер, старши партньор в BCG в Кьолн. "Една от причините е високата експозиция към Китай и Русия, а втората е високата експозиция към енергоемки отрасли". Той също така отбелязва, че двете страни са били особено силно засегнати от "потребителската криза", като търсенето на модни и други стоки е спаднало.

Трите сектора, които са подложени на най-голям стрес в Европа, са този на недвижимите имоти, на телекомуникационните, медийните и технологичните фирми и на търговията на дребно. Според BCG около 68% от компаниите за недвижими имоти показват ранни признаци на напрежение в сравнение с около 26% през 2023 г.

Данните сочат, че континентът все още е под влиянието на последиците от бързото повишаване на лихвените проценти от централните банки, както и от рязкото покачване на цените на суровините и енергоносителите след нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки признаците на икономическо възстановяване в Европа разходите за финансиране вероятно ще останат високи, като пазарите очакват едва две намаления на лихвите от страна на Европейската централна банка през тази година.

По-високи лихви

Според доклада по-високите лихви са основен фактор за слабостта на по-капиталоемките сектори като телекомуникациите и промишлеността. Освен това промишлените предприятия в Европа са изправени пред продължаваща конкуренция от страни като Китай и трябва да инвестират в бизнеса си, за да се адаптират към регулации като Зелената сделка на ЕС.

Секторът на търговията на дребно също се сблъсква с повишена чувствителност към риска от страна на банките, което ограничава кредитирането за изграждане на търговски имоти, отчитат от BCG. В същото време има препятствия като повишени разходи за труд и нарушения във веригата за доставки.

Според Шьонфелдер обаче дори при този натиск процесите на преструктуриране на дълга са били по-малко от очакваното. Отчасти това се дължи на факта, че кредиторите са били склонни да сключват сделки за изменение и удължаване на срока, с които се удължава падежът на дълга и се променят някои от условията.

"В много случаи на рефинансиране компаниите и кредиторите просто се опитват да отложат проблема", отбелязва Шьонфелдер и добавя, че проблемът все пак ще трябва да бъде решен, когато настъпи новата дата на падеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още