IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Азия се разширява на фона на силно глобално търсене

Активността на фабриките в Япония се е увеличила за първи път от една година

09:20 | 03.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на азиатските фабрики се е увеличила през май, тъй като производителите са се възползвали от увеличаването на световното търсене, което засилва надеждите за устойчиво икономическо възстановяване в региона, където Китай показва първите признаци на оживление. Това сочат частни проучвания, цитирани от Ройтерс.

Изследванията показват, че производствената активност в Япония се е увеличила за първи път от една година, а в Южна Корея - с най-бързия темп от две години насам, което отчасти се дължи на признаците на подобрение в автомобилния и полупроводниковия сектор.

Частно проучване на Caixin в Китай също показа, че през май фабричната активност се е повишила с най-бързия темп от около две години насам благодарение на силното производство и новите поръчки, което дава надежда за широкообхватно възстановяване в Азия и други части на света.

Добрите резултати сигнализират, че възстановяването на производствения сектор е в основата на азиатския растеж и смекчава удара от евентуална пазарна нестабилност, причинена от несигурността около паричната политика на Федералния резерв в САЩ.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на японската au Jibun Bank се повиши до 50,4 пункта през май от 49,6 пункта през април, като за последен път се изкачи над прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването на дейността, през май 2023 г.

Индексът на мениджърите по поръчките в Южна Корея също се повиши до 51,6 пункта през май, което е най-високият резултат от май 2022 г. и идва след два месеца под границата от 50 пункта, показва проучване на S&P Global.

Към положителните признаци се прибавя и китайският производствен PMI индекс на Caixin/S&P Global, който се повиши до 51,7 пункта през май от 51,4 през предходния месец, което е най-бързият темп от юни 2022 г. насам и надминава прогнозите на анализаторите за 51,5 пункта.

Тези данни са в контраст с официалното проучване от петък, което изненада пазарните участници, като показа спад на производствената активност, сочейки смесена картина на разрастващата се индустрия.

Производствената активност през май се е разширила и в Тайван, Индонезия, Виетнам и Филипините, показват още частни проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още