IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежкото време през лятото може да се окаже най-големият риск за световната икономика

Нарастват шансовете 2024 г. да се превърне в най-горещата година в историята, докато Северното полукълбо навлиза в летния сезон

14:30 | 01.06.24 г. 8
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

По целия свят хората вече преживяват опустошението, предизвикано от температурите, които чупят рекорди. Предстои да стане още по-лошо, предупреждава Bloomberg TV Bulgaria в материал.

Нарастват шансовете 2024 г. да се превърне в най-горещата година в историята, докато Северното полукълбо навлиза в летния сезон. Цените на някои от най-важните стоки в света - природен газ, електроенергия и основни култури като пшеница и соя - се покачват. Светът на корабоплаването, който вече изпадна в хаос от Червено море до Панамския канал, вероятно отново ще бъде разтърсен от пресъхналите водни пътища. Потенциалът за унищожителни горски пожари се увеличава.

Перспективите са мрачно напомняне за това как необузданото време, предизвикано от изменението на климата, влошава инфлацията, повишавайки цените на нергоносителите, храните и горивата. Честите природни бедствия също така увеличават риска от опустошителни щети и застрахователни разходи, като същевременно затрудняват прогнозирането на пазарните движения. Миналата година екстремните метеорологични условия и земетресенията са причинили глобални загуби в размер на 250 млрд. долара, по данни на Munich Re.

Някои експерти прогнозират, че цените на природния газ в САЩ могат да скочат с повече от 50%, а на пазарите на пшеница и кафе цените също се очаква да се повишат.

В световен мащаб първите четири месеца на 2024 г. са били най-топлите от 175 години насам, по данни на Националния център за информация за околната среда. Годината определено ще се нареди сред петте най-горещи в историята и има 61% шанс да измести 2023 г. от първото място, въз основа на анализа на американската агенция.

Към това се прибавя и рекордно горещият океан, който заплашва да породи „експлозивна“ активност на тропическите циклони. А „Ла Ниня“ - метеорологичен цикъл, който се очаква да се утвърди през август, ще засили ураганите в Атлантическия океан, като същевременно ще предизвика сухи условия в западната и южната част на САЩ.

За световната икономика и петролните пазари най-големият риск не са конфликтът Русия-Украйна, не е Иран, не е конфликтът „Хамас"-Израел, казва Едуард Морс, старши съветник в Hartree Partners LP и бивш ръководител на отдела за изследване на суровините в Citigroup Inc. „Най-големият риск за лятото, за света като цяло, е сезонът на ураганите в Мексиканския залив“, коментира той.

Предлагаме преглед на пазарите, които имат потенциал за най-голяма волатилност:

Цените на газа се покачват

Фючърсите върху природния газ в САЩ могат да се повишат до 4 долара за милион британски термални единици по-късно тази година, ако горещото време увеличи употребата на климатици дотолкова, че да намали запасите, които в момента са в изобилие, каза Гари Кънингам, директор на отдела за пазарни проучвания в Tradition Energy. Междувременно производителите ограничават добива от шистовите басейни в отговор на сравнително ниските цени, което създава предпоставки за по-затегнат пазар.

Европа, която вече не може да разчита на руските доставки след инвазията в Украйна, сега се конкурира с Азия за товари втечнен природен газ от износители като САЩ, Катар и Нигерия. Фондовете са най-силно настроени към европейския природен газ отпреди енергийната криза насам, което е сигнал за нарастваща загриженост относно намаляването на доставките.

„Това лято почти сигурно ще донесе вълна от изтощителни горещини, особено в средната част на САЩ и Европа“, казва Дженифър Франсис, старши учен в Центъра за климатични изследвания „Удуел“.

Силните горещини в Югоизточна Азия, започнали през април, накараха търговците в региона да увеличат количеството на газовите товари. Горещото време обхвана и Египет, принуждавайки северноафриканската държава, която обикновено е износител, да прибегне до покупка на втечнен природен газ. Според Petronet LNG Ltd. горещините, обхванали Индия, увеличават търсенето на горивото в енергийния сектор.

В Европа и Азия „перфектната буря“ от силни горещини, предизвикани от урагани прекъсвания на износа от САЩ и влошаваща се суша, която унищожава водноелектрическата енергия в Латинска Америка, може да доведе до покачване на цените на газа с около 50% до 60% над сегашните нива, заявиха анализатори на Citigroup през април.

Потенциал за прекъсване на електрозахранването

Пазарите на електроенергия са изправени пред подобен риск от скок на търсенето. Високите температури в Тексас поставят на изпитание електропреносната мрежа на щата, като цените на електроенергията за август наскоро надхвърлиха 200 долара за мегаватчас, което е най-високата стойност от 2022 г. насам за това време на годината. Рискът от повишение е огромен: цените се покачиха с повече от 800% през август миналата година на фона на горещините. А през последните две лета щатът многократно е бил на ръба на масови прекъсвания на електрозахранването.

„Когато нещата се влошат, проблемите са сериозни“, каза Шон Кели, главен изпълнителен директор на Amperon Holdings Inc., която прогнозира потреблението на електроенергия за Тексас и други мрежи.

В Европа горещините могат да принудят някои френски атомни електроцентрали, които осигуряват около 70% от производството на електроенергия в страната, да спрат работа. Това се дължи на факта, че много от реакторите разчитат на реките за охлаждане, а когато температурата на водата е твърде висока, екологичните правила за защита на водната флора и фауна могат да наложат временното затваряне на съоръженията.

Заплаха от инфлация

Прогнозите за упорито високи цени на суровините ще продължат да осуетяват борбата на Федералния резерв с инфлацията и ще увеличат риска лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време. Перспективите тревожат и Джо Байдън в навечерието на президентските избори в САЩ, на които разходите за живот ще бъдат от голямо значение за избирателите.

Междувременно според проучване на Фед за Сан Франциско екстремните горещини ще задушат американската икономика, като ограничат производителността на строителните работници и намалят капиталовите инвестиции. Документът установява, че без широкомащабни усилия за намаляване на въглеродните емисии бъдещото увеличаване на интензивните горещини ще намали капиталовия запас, или стойността на натрупаните инвестиции, с 5,4%, а годишното потребление - с 1,8% до 2200 г.

Останалата част от материала може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Повечето от тези "прогнози" идват от гледане на кафе. Просто трябва/и ще се научим да живеем с новият климат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
тошко
преди 1 месец
До: 5, Куххия, "форумен дебббил и няма спасение за теб" - ???!!!, заблудено-кух Ссмешник. Скачай обратно в блатото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
chelsae6187
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 22
khao
преди 1 месец
До: cyclop каза доказания тъъъпегьоз-плоскоземец, че даже дава превод от инвестора за аргумент, хахаха... :) коментара ми е към евлоги, който принципно е интелигентен човек, случайно заблуден от опорките ви. Ти, от друга страна си вече известен форумен дебббил и няма спасение за теб...не е като да не пробвахме да те ограмотим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
cyclop
преди 1 месец
До: khao кау нищо не проверява, нищо не обмисля, нищо не помни, кух, безполезен, безсмислен, само търчи да хапе по глезените за всяко мнение, противен пекинез. Типичен евтин трроллю на пропагандичката. https://***.investor.bg/a/518-energetika/394789-kak-teksas-stana-model-za-zelena-energetika "Как Тексас стана модел за зелена енергетика" ..."През март... богатият на изкопаеми горива американски щат Тексас генерира повече електричество от слънчева енергия, отколкото от въглища"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 21
khao
преди 1 месец
До: evlogi отново измисляш факти, републиканцитр са нечели експерти като вас... примера е с калифорния, там март и април са имали 30 от 60 дена изцяло на ВЕИ... същите на които се подигравхте прееи 4-5г. .. и те така те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
cyclop
преди 1 месец
"най-горещата година в историята" В КОЯ ИСТОРИЯ БЕ, ДОЛНОПРОБНА, ЕВТИНА, ЛЪЖЛИВА, ЕЛЕМЕНТАРНА, ПОРЪЧКОВА, ЗЛОНАМЕРЕНА ПРОПАГАНДИЧКА? В историята, която с дребни центове са ви платили да си съчинявате?...Извинявам се, не исках да ви надценя в порядъци, исках да кажа - платили са ви да копи-пейстнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
evlogi
преди 1 месец
"... Рискът от повишение е огромен: цените се покачиха с повече от 800% през август миналата година на фона на горещините. А през последните две лета щатът многократно е бил на ръба на масови прекъсвания на електрозахранването...". Е хубава работа... Тексас оня ден не ни ли го давахте за пример с напредъка си с възобновяемите източници уе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още