IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за лично потребление в САЩ се забавят през април

Предпочитаният от Фед показател за инфлацията вдъхва увереност за посоката на паричната политика

16:15 | 31.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на основната инфлация в САЩ е забавил ръста си през април, което е стъпка в правилната посока за централните банкери, търсещи увереност, че могат да започнат да понижават лихвите в обозримо бъдеще, предава Bloomberg.

Т. нар. основен ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, е нараснал с 0,2% спрямо предходния месец, сочат публикувани в петък данните. В сравнение с предходната година, показателят се е повишил с 2,8%.

Икономистите смятат, че PCE е по-добър измерител на инфлацията от общия индекс, който се е повишил с 0,3% спрямо март и с 2,7% на годишна база.

Коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи неочаквано са се понижили с 0,1%, водени от намаляването на разходите за стоки и за услуги.

Всичко това дава на представителите на Фед известно успокоение относно пътя на инфлацията, след като напредъкът по отношение на ценовия натиск беше прекъснат през първото тримесечие.

Централните банкери обръщат голямо внимание и на инфлацията в сферата на услугите, която обикновено е по-упорита. Този показател се е повишил с 0,3 на сто през април, след като през март нарасна с 0,4 на сто.

Същевременно търсенето от страна на домакинствата, подхранвано от стабилното нарастване на работните места и доходите, се оказва устойчиво. Коригираните спрямо инфлацията разходи за услуги са се повишили с 0,1%, което е най-малкият ръст от август насам. Разходите за стоки са намалели с 0,4% през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още