IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на турската икономика се ускорява, но охлаждането може би е зад ъгъла

Растежът почти не е падал под 4% по време на периода на лихвени повишения, които увеличиха разходите по заемите почти шесткратно до 50%

12:25 | 31.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската икономика е нараснала с по-бърз от очакваното темп в началото на годината, оставайки засега имунизирана срещу серията от агресивни лихвени повишения на централната банка.

Това вероятно обаче ще е последен напън преди очаквано охлаждане. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 5,7% през първото тримесечие на годишна база – в съответствие с прогнозите от проучване на Bloomberg и повече от ръста с 4% от предишните три месеца. Данните от петък показаха, че спрямо предходния период ръстът е от 2,4%, коригиран спрямо работните дни и сезонните изменения.

Представянето на турската икономика по тримесечия. Графика: tradingeconomics.com Представянето на турската икономика по тримесечия. Графика: tradingeconomics.com

Темпът на растеж почти не е падал под 4% по време на периода на лихвени повишения, които увеличиха разходите по заемите почти шесткратно до 50% - кампания, която достигна пика си в края на първото тримесечие. Устойчивостта на икономиката се дължи до голяма степен на потреблението на домакинствата, което е нараснало със 7,3% на годишна база.

Охлаждането на потребителския двигател се оказа предизвикателство, защото мнозина турци решиха да харчат в очакване, че валутата ще отслабне отново след местните избори през март. И при положение, че домакинствата очакват инфлацията да достигне почти трицифрено число до края на годината, потребителите решиха да пазаруват.

Проследяването на пулса на местното търсене става все по-важно за инвеститорите, които се завръщат на турския дългов пазар, обнадеждени от високодоходните активи и очакванията за рязко забавяне на инфлацията. Засега няма много сигнали за отслабване на потребителското настроение.

Ръстът на продажбите на дребно се движи около 20% и потребителското доверие е на най-високото си равнище от почти година. Проучване сред домакинствата на истанбулския университет „Коч“ установи, че очакванията са инфлацията да стигне 92% в края на годината – повече от двойно над прогнозите на централната банка.

Успокоението на инфлацията сега зависи от по-добрата координация между паричните и фискалните политики – както и от търпението на президента Реджеп Ердоган, който рязко промени досегашната си нетрадиционна парична политика, след като бе преизбран през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още