IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на украинците, живеещи в бедност, е нараснал с 1,8 млн. души

Делът им се е повишил до около 29 на сто от населението, отчита Световната банка

21:33 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Украинците, живеещи в бедност, са се увеличили с 1,8 милиона души от 2020 година, с което общият им дял е нараснал до около 29 на сто от населението, докато руската инвазия, започнала през 2022 година, продължава да унищожава икономиката на страната. Това съобщи Световната банка в доклад, цитиран от Ройтерс.

Ситуацията можеше да е още по-лоша, ако Украйна не бе получила значителна чуждестранна помощ, за да изплаща пенсиите и заплатите на учители, лекари и други служители, според регионалния директор на Световната банка за Източна Европа Аруп Банерджи.

"Ако международните партньори, особено САЩ, не бяха предоставили ресурси, най-вече за тези социални разходи, то украинците, живеещи в бедност, щяха да са повече с 3 милиона", казва той в интервю за Ройтерс. 

Докладът на Световната банка, който се базира на месечни телефонни анкети до над 2000 домакинства, сочи, че около 9 милиона украинци са живеели в бедност миналата година.

По-високото равнище на бедност се дължи на по-ниската заетост, тъй като повече от една пета от украинците, работили преди войната, са загубили работата си, според доклада.

Световната банка отчита, че около една четвърт от анкетираните украинци не са имали достатъчно пари, за да си купят храна в някакъв момент от 2023 година, въпреки че възстановяването на икономическия растеж и по-слабата инфлация са допринесли за подобряване на хранителната сигурност през втората половина на годината.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още