IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес ръководителите в Европа очакват отношенията с Китай да се влошат

МВФ повиши прогнозата си за китайската икономика тази година, но очаква по-бавен растеж през идните години

08:29 | 29.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повечето бизнес ръководители в Европа считат, че отношенията на Стария континент с Китай вероятно ще се влошат през идните няколко години, тъй като предизвикателствата с търговията и геополитическата обстановка засилват напрежението, пише Bloomberg.

Около 54% от ръководителите очакват отношенията между Европа и Китай да станат по-лоши през идните три години, а само 7 на сто смятат, че ще има подобрение, сочи допитването, осъществено от European Round Table for Industry and Conference Board.

Ръководителите на компании в Европа са посочили отношенията между САЩ и Китай, намаляването на риска и на свръхкапацитета в промишлеността като основни области на търкания.

Като цяло главните изпълнителни директори са по-оптимистични за бизнес средата, отколкото преди шест месеца, благодарение на по-добрите нагласи около икономическите условия. Но по-голямата част от положителните очаквания идват от бизнес перспективите на компаниите извън Европа.

„Ръководителите са оптимисти з  инвестициите и заетостта на техните компании“ извън Европа, но в рамките на Европа очакванията съвсем не са толкова положителни, коментира Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на белгийската химическа компания Syensqo и президент на Комисията по конкуренцията и иновациите на ERT.

Допитването е осъществено от 3 до 25 април сред 57 членове на организацията, като 98% от тях са отговорили на въпросите.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогозите си за китайската икономика и вече очаква тя да нарасне с 5% тази година след „силно“ първо тримесечие. Преди това фондът очакваше ръст от 4,6%, като прогнозира и по-бавен растеж през следващите години, пише Ройтерс.

МВФ повиши очакванията си за 2024 и 2025 г. с по 0,4 процентни пункта, но предупреди, че растежът в Китай ще се забави до 3,3% до 2029 г. поради застаряването на населението и по-бавното повишаване на производителността.

Сега глобалният кредитор очаква втората по големина икономика в света да отбележи ръст от 5% през 2024 г. и забавяне до 4,5% през 2025 г.

„Повишаването, което имаме за тази година, отразява основно факта, че ръстът на БВП през първото тримесечие беше по-силен от очакванията и имаше някои допълнителни мерки, които бяха обявени напоследък“, коментира първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат в Пекин.

Китайската икономика нарасна по-бързо от очакваното с 5,3% на годишна база през първото тримесечие, но дефлационният натиск се запазва, а продължителната имотна криза остава голяма спирачка пред растежа.

„Очаква се инфлацията да нарасне, но да остане ниска, тъй като производството остава под потенциала си. Според прогнозите основната инфлация ще се ускори постепенно до средно около 1% през 2024 г.“, съобщи Гопинат на пресконференция след публикуването на годишния преглед на фонда на икономическите политики на Китай.

„Рисковете за перспективите клонят надолу, включително заради по-голямата и по-дълга от очакванията корекция в имотния сектор. Продължаващата корекция на жилищния пазар, която е необходима, за да поеме секторът по по-устойчив път, трябва да продължи“, счита Гопинат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 месец
В следващата статия, където коментарите са забранени, е употребен нов за човешката цивилизация термин, касаещ нов вид човешка делова изява: *климатични бизнес лидери*. Точно тези зелени главоноги, които изпълзяха от люпилнята на соросо-ротшилдовия комуно-перрасски еко-инкубатор, оплетоха в пипалата си Европа и превърнаха най-мощната икономика на Планетата в колониално индустриално депо на САЩ. Заради такива икономиката на Европа стана заложник на кого ли не, който е решил да мръдне или ппрръдне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 месец
*Ръководителите на компании в Европа са посочили отношенията между САЩ и Китай _ _ _ като основни области на търкания.* - Преди време шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел, на въпрос за ефекта от резултата от изборите в САЩ в/у икономиката на ЕС, отговори простичко: *А защо на нас трябва да ни пука?!*. Това трябва да говорят и ръководителите на компании в Европа за отношенията м/у САЩ и Китай, ако са наистина европейци, а не като европейските политици - соросо-американски сффиркаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още