IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в магазините на дребно във Великобритания се забавя до двугодишно дъно

Междувременно супермаркетите се конкурират да поддържат на ниски цени

16:35 | 28.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в британските магазини за търговия на дребно се е забавила до 0,6% през първата седмица на май в сравнение със същия период на предходния месец и е достигнала до най-ниското си ниво от края на 2021 г. Това сочи доклад на Британския консорциум за търговия на дребно, цитиран от Bloomberg.

Според индекса BRC-NielsenIQ инфлацията при цените на хранителните продукти се е забавила до 3,2% през май от 3,4% през април. Същевременно потребителските цени на нехранителните стоки са дефлационни за втори пореден месец и спадат с 0,8% през май спрямо понижение от 0,6% през април.

„Търговците на дребно намалиха цените на мебелите в опит да съживят потиснатото потребителско търсене на стоки с голяма стойност, а футболните фенове успяха да направят някои изгодни покупки на телевизори и друго аудио-визуално оборудване преди Европейското първенство по футбол това лято“, заяви Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на Британския консорциум за търговия на дребно.

Признаците за подобряване на икономическите перспективи ще бъдат добре дошли за министър-председателя Риши Сунак преди парламентарните избори на 4 юли. Въпреки това социологическите проучвания сочат, че неговата Консервативна партия ще загуби от лейбъристите след 14 години управление.

Междувременно супермаркетите се конкурират да поддържат ниски цени, тъй като все повече купувачи избират изгодни стоки, което пък спомага за намаляване на инфлацията при хранителните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още