IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проф. Петър Стефанов е избран за президент на Асоциацията на европейските кооперации

Това е най-високият кооперативен пост в Европа

11:25 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Тримата кандидати за поста.
Тримата кандидати за поста.

В деня на националния празник на България – 24 май, председателят на Централния кооперативен съюз проф. Петър Стефанов беше избран за президент на Асоциацията на европейските кооперации (Cooperatives Europe), която обединява и представлява 141 млн. индивидуални членове и над 5 млн. заети в 250 хил. кооперации от 32 страни в Европа.

Изборът се проведе по време на годишната Генерална асамблея на организацията в Брюксел, в която участваха 52 кооперативни организации, представляващи 315 делегати от цяла Европа.

Проф. Петър Стефанов бе избран за най-високия европейски кооперативен пост в пряка оспорвана надпревара с представителите на Великобритания Вивиан Удъл и Томас Майер от Франция.

В речта си пред делегатите проф. Стефанов очерта няколко основни стратегически приоритета в работата на Европейската асоциация:

- Активна работа с новоизбрания Европейски парламент за създаването на група „Приятели на кооперациите“ и реализиране с активното участие на националните и секторните организации на събития и проекти, които генерират по-висока видимост и утвърждават ролята на кооперациите като равностоен партньор на европейските институции. Целта е тези институции не само да чуват обединения кооперативния глас, но и да се съобразяват с него при формулирането и реализирането на европейските публични политики, които ще донесат повече ползи за членовете и кооперативния бизнес.

- Кооперативен бизнес, създаващ финансово независими и устойчиви кооперации - основен стълб на социалната и солидарна икономика на Европа.

- Задълбочен анализ на кооперативното законодателство и създаване на обща европейска законова рамка, която не само подкрепя и стимулира устойчивото развитие, но и осигурява на кооперативните организации необходимата защита от политическа намеса и нелоялна конкуренция.

Реално включване на младите хора в управлението на кооперативните организации и открояване на тяхната значимост за Европа чрез изграждане на европейска младежка структура, осигуряване на необходимия бюджет за нейното функциониране и статистическа система, подпомагаща реализирането на съответните политики.

- Провеждане на поредица от срещи с лидерите на националните и секторни кооперативни организации, кооперативните ветерани, младите хора и представителите на научните и академичните среди на европейските университети, които изучават кооперациите и тяхното развитие. Целта е на тези срещи да бъдат споделени проблемите и добрите практики от кооперативната политика и бизнес и да бъдат очертани визията и параметрите на устойчивата кооперация в краткосрочен и дългосрочен план.

Делегатите на Генералната асамблея и Бордът на Европейската кооперативна организация изразиха пълна подкрепа за приоритетите, които бяха представени от новоизбрания президент проф. Петър Стефанов, и подчертаха своята готовност да работят активно на национално и европейско ниво за реализиране на всички събития и проекти, които ще подготвят успешно европейските кооперативни организации за отбелязването на обявената от ООН Втора Международна година на кооперациите през 2025 г.

Проф. д.ик.н. Петър Стефанов

Петър Стефанов е председател на Централния кооперативен съюз от 2003 г. В периода 1989 - 1995 г. той е директор на кооперативно предприятие за бутилиране на минерална вода “Булминвекс ГБ” ЕООД, след което в периода 1995 - 2003 г. е заместник-председател на ЦКС, направление "Стопански дейности и акционерни участия".

Петър Стефанов е магистър по икономика от Университет за национално и световно стопанство. През 1989 г. завършва следдипломна квалификация към Висша школа за управление към Министерски съвет, квалификация „Дипломиран стопански ръководител“. През 2011г. получава научно звание "доктор на икономическите науки" от два реномирани университета - Руски университет на кооперациите, Москва, Русия, и Университета в Йорк, САЩ.

В различни периоди от 1995 г. Петър Стефанов участва в органите на управление на редица търговски дружества и национални организации.

На международно ниво участва в органите на управление на редица организации, сред които Глобален кооперативен алианс (ICA), Световна организация на потребителните кооперации (CCW), Кооперативна Европа – Европейски регион на Глобалния кооперативен алианс, Европейска асоциация на потребителните кооперации (EURO COOP), Кооперативен дом Европа, Европейски алианс за съвместна покупка на стоки (COOP EURO).

През 2007 г. Петър Стефанов получава Почетен медал на Европейската асоциация на потребителните кооперации (EURO COOP) за принос в развитието на сътрудничеството между потребителските кооперации в Европа. През 2008 г. получава Орден на Република България „За гражданска заслуга" - Първа степен, връчен от Президента на Република България за приноса за развитието и утвърждаването на ценностите и институциите на кооперативното движение в страната за двете десетилетия непрекъсната ръководна дейност в областта на стопанския живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още