IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забавя по-слабо от очакванията

Тя е достигнала 2,3% през април

09:47 | 22.05.24 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е забавила до 2,3% през април, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Тя се доближава до целта на Английската централна банка, макар и да не отговаря на очакванията напълно, предава CNBC.

Основният показател се е понижил от 3,2% през март, но икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-рязък спад до 2,1 на сто.

Базисната инфлация, изключваща волатилните цени на енергоносителите, храните, алкохола и тютюна, се е забавила до 3,9% през април от 4,2% през март.

Инвеститорите следят статистиката с голямо внимание, след като членовете на Английската централна банка (АЦБ) посочиха, че са склонни да намалят лихвените проценти през лятото. Централните банкери обаче ясно подчертаха, че това ще зависи от новопостъпилите данни.

Инфлацията в сектора на услугите - ключов показател, който се следи от АЦБ – се е забавила съвсем леко до 5,9% от 6%. Този показател също не отговаря на прогнозата на Английската централна банка за 5,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още