IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P очаква по-умерено възстановяване на икономиката на Израел от войната

БВП на страната нарасна с над 14% през първото тримесечие, но проблемите в ключови индустрии ще задържат растежа през годината

14:12 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Рейтинговата агенция S&P Global заяви във вторник, че очаква икономиката на Израел да се възстанови с по-умерени темпове в сравнение с предишните спадове въпреки икономическото възстановяване през първото тримесечие.

Израелската икономика се възстанови силно през първото тримесечие, след като растежът беше ударен в края на миналата година в началото на войната на Израел срещу групировката „Хамас“ в Газа, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 14,1% на годишна база през първото тримесечие спрямо предходното тримесечие, когато се сви с 21,7% на годишна база.

S&P не предприема действия по отношение на рейтинга на страната, но потвърждава оценката си за растеж от 0,5% за 2024 г. За 2025 г. агенцията прогнозира ускоряване на растежа до 5%. Според експертите възстановяването от войната вероятно ще бъде по-бавно от възстановяването на страната от пандемията или предишни военни конфликти.

Израелските политици казват, че икономиката е стабилна и ще се възстанови по-бързо, като централната банка прогнозира растеж от около 2% през 2024 г.

Рейтинговата агенция казва обаче, че продължаващите проблеми в най-засегнатите от войната сектори, като туризъм, строителство и селско стопанство, заедно с повишената регионална и вътрешнополитическа несигурност, може да възпрепятстват по-бързото възстановяване тази година.

„В по-широк план считаме, че рисковете пред кредитния профил на Израел остават високи“, посочват от S&P. Има опасения и за потенциална ескалация на конфликта с Иран или организацията „Хизбула“ в Ливан.

Миналия месец рейтинговата агенция понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Израел до А+ от АА- заради повишените геополитически рискове и очакван бюджетен дефицит от 8% от БВП през 2024 г.

Преди това през февруари Moody's понижи рейтинга на Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още