IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис призова ЕС да се справи с високите цени преди европейските избори

Гневът заради влошаващите се жизнени стандарти се споделя от милиони европейци

20:14 | 20.05.24 г.
Снимка: Andreea Campeanu/Getty Images
Снимка: Andreea Campeanu/Getty Images

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да се справи с инфлацията колкото се може по-скоро, което определи като съществено политическо предизвикателство преди изборите за Европейски парламент, съобщава Ройтерс.

Гневът заради влошаващите се жизнени стандарти се споделя от милиони европейци и се очаква да намали подкрепата на партиите от статуквото на изборите на 6-9 юни.

В писмо от 18 май до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен гръцкият лидер заяви, че инфлацията е подчертала проблемите във функционирането на пазарите, което е довело до несъответствия в цените на основните стоки в 27-членния блок.

В Гърция, казва той, и други страни като Белгия, Хърватия, Чехия, Дания и Словакия стоките от първа необходимост, произвеждани от мултинационални компании, се продават на „неоправдано високи цени“ в сравнение с други страни членки.

Той добавя, че една от основните причини е, че мултинационалните компании налагат териториални ограничения на доставките на пазарите на страните членки на ЕС, за да се възползват от господстващото си положение.

ЕС трябва да покаже, че може да „се намеси решително, бързо и ефективно“, за да реши подобни проблеми.

„Последната инфлационна криза доведе до значителна ерозия на покупателната сила на европейските граждани и подчерта, от една страна, асиметричната сила на някои големи мултинационални компании, а от друга – неизползваната колективна сила на нашия съюз“, казва Мицотакис.

Кризата с разходите за живот бе предизвикана от глобално ускоряване на инфлацията, изострена от скоковете в цените на енергията, предизвикани от войната в Украйна. Гърция е на второ място сред страните в ЕС с най-ниско ниво на БВП на глава от населението, показват данните на Евростат.

Мицотакис предлага мултинационалните компании да бъдат спрени да предлагат идентични потребителски продукти под различни марки в различните държави членки на ЕС и да се засилят европейските закони за конкуренцията.

Той също така казва, че нелоялните търговски практики в отношенията доставчик-търговец на дребно трябва да бъдат забранени и че езиковите ограничения при етикетирането на основни потребителски стоки трябва да бъдат премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още