IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще има най-големия дълг в Европа след три години

Очаква се дългът на страната да надмине този на Гърция през този период

19:21 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия ще има най-голямото дългово бреме в Европа само след три години, счита Scope Ratings и призова за план за привеждане в ред на публичните финанси на страната, предава Bloomberg.

Дългът на Рим като процент от брутния вътрешен продукт ще надхвърли дълга на Гърция през този период, отбеляза компанията в публикуван в петък доклад. Това е по-бързо от прогнозата на Международния валутен фонд, който предвижда такъв резултат през 2028 г.

Перспективата за публичните финанси на Италия засилва натиска върху коалиционното правителство на премиера Джорджа Мелони да предприеме действия за заздравяването им. Делът на дълга действително намаля значително повече от прогнозираното миналата година до 137,3% от БВП, но сега тенденцията се обръща и траекторията намира потвърждение в официалните прогнози.

Три страни от еврозоната са изправени пред растящ дълг. Графика: Bloomberg LP Три страни от еврозоната са изправени пред растящ дълг. Графика: Bloomberg LP

„Правителството на Италия трябва да състави и да приложи надежден, средносрочен план за фискална консолидация за стабилизиране на публичния дълг предвид предизвикателствата на високите лихвени проценти, прекомерните данъчни стимули в миналото и забавянето на плащания по плана за възстановяване, насърчаващ растежа“, коментира Ейко Сиверт, анализатор в Scope.

Той счита, че страната се нуждае от кумулативни спестявания на стойност 135 млрд. евро през идните пет години за първичния ѝ баланс – показателят, който съпоставя приходите спрямо разходите преди лихвените разходи. Тези изчисления са направени при допускане за среден годишен ръст от 1% и инфлация от 2%.

„Подобряването на ефективността и качеството на публичните разходи, засилването на устойчивостта на пенсионната система и подобряването на събираемостта на данъците ще бъдат от изключително значение“, счита Сиверт.

Спредът в доходността на италианските облигации спрямо германските им еквиваленти, който е ключов показател за риск в региона, намаля по-рано през 2024 г. до двегодишно дъно.

По-рано тази седмица италианският финансов министър Пиер Карло Падоан беше помолен да обясни добрата пазарна среда. По време на дискусия, организирана от базирания във Вашингтон American Enterprise Institute, той заяви, че става дума „предимно за политика“.

„Едно нещо трябва да се признае – че сегашното правителство, което е дясноцентристко, е много стабилно. Политическата стабилност е нещо, на което Италия не се радва през цялото време“, отбеляза Падоан.

На същото събитие Чарлз Далара, бивш ръководител на Института по международни финанси и преговарящ с голям опит при кризите с държавния дълг в региона, призна, че тези пазарни условия не могат да се запазат завинаги.

„Наистина смятам, че е безразсъдно държавите да мислят, че могат да продължат да поддържат стабилни фискални дефицити и да трупат значителен дълг спрямо БВП без в крайна сметка да се стигне до последици“, изтъкна Далара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още