IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената дейност в САЩ стагнира през април

Дейността на преработвателната промишленост се понижава с 0,3 на сто, задържана от производството на моторни превозни средства

18:23 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индустриалното производство в САЩ стагнира през април, помрачено от спада на фабричната дейност, което подчертава, че производственият сектор се бори да постигне сцепление, пише Bloomberg.

Производството във фабрики, мини и комунални услуги остава непроменено след ревизираното надолу увеличение от 0,1% месец по-рано, показват данни на Федералния резерв.

Дейността на преработвателната промишленост се понижава с 0,3 на сто, задържана от производството на моторни превозни средства, след като за март увеличението беше коригирано в посока надолу до 0,2%.

С изключение на автомобилите фабричното производство се понижава с 0,1%. Добивът намаля, до голяма степен поради спада в добива на въглища, докато производството на комунални услуги се повишава.

Преработвателната промишленост, което представлява три четвърти от общото индустриално производство, изпитва трудности при набиране на инерция на фона на нарастващите цени на суровините и непостоянното търсене. Последната мярка на Института за управление на доставките (ISM) за фабричната активност се върна обратно в зоната на свиване през април, след като се разшири месец по-рано за първи път от 2022 г.

Последната полугодишна икономическа прогноза на ISM, публикувана в сряда, показа, че производителите очакват среден ръст на приходите от 2,1% за тази година, което е по-малко от декемврийските им прогнози. Цените на суровините, които се увеличиха с 1,6% през април, се очаква да растат с общ темп под 2% за годината.

Индудстриалното производство в САЩ стагнира през април. Графика: Bloomberg Индудстриалното производство в САЩ стагнира през април. Графика: Bloomberg

Американските производители също се сблъскват с хладните експортни пазари и по-високите разходи по заеми, които ограничават капиталовите разходи в икономиката.

Производството на моторни превозни средства спадна с 2% след солиден напредък през предходните два месеца. Производството е намаляло и при производителите на изделия от дърво, електрическо оборудване и машини.

Производството на бизнес оборудване се свива през четири от последните пет месеца, докато производството на потребителски стоки леко се пови, а строителните доставки са намалели. Отделни данни в четвъртък показаха, че започнатите жилища са нараснали с по-малко от прогнозираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още