IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените цени в САЩ растат с най-бързия си темп от 11 месеца през март

Те са се повишили с 2,1% на годишна база

16:33 | 11.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените цени в САЩ се повишават през март спрямо предходната година с най-бързия си темп от 11 месеца насам, предава Bloomberg.

Индексът на цените на производител при крайното търсене се е увеличил с 2,1% спрямо март 2023 г., сочат данни на Министерството на труда от четвъртък. На месечна база индексът на цените на производител расте с 0,2% след рязкото повишение през февруари.

Основният индекс на цените на производител, който изключва волатилни продукти като храни и енергоносители, се повишава с 2,4% спрямо март 2023 г. и с 0,2% спрямо предходния месец.

Данните показват и трето поредно увеличение на цените на услугите, което се доказва като основна причина за упоритата инфлация. Правителствените данни от сряда показаха, че данните за потребителските цени в САЩ надхвърлят прогнозите за трети пореден месец, което накара трейдърите да снижат очакванията си за това колко скоро Федералният резерв ще предприеме стъпка към понижаване на лихвените проценти.

Докато централните банкери на Фед очакват забавяне на инфлацията в сектора на услугите и обсъждат дали и кога да намалят лихвените проценти, съществува риск неотдавнашната тенденция към дефлация на стоките да спре поради нарастващите цени на петрола и някои други суровини.

Междувременно цените на суровия петрол се колебаят близо до най-високите си стойности от октомври насам поради геополитически опасения и тревоги, свързани с доставките. Това може да повиши производствените и транспортни разходи, които пък от своя страна също могат да се прехвърлят върху потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още