IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слънце, море и износ - южните европейски държави се превръщат в двигатели на растежа

Страните, на които северните държави някога се подиграваха, днес тласкат нагоре растежа на еврозоната

09:49 | 06.04.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанската икономика се открои по-специално от групата, тъй като преживя бум в износа на всичко – от финансови услуги до производство, което се ускори след Covid кризата.

„Това няма да е новото Елдорадо, но е държава, която ще продължи да привлича инвеститори“, коментира икономистът от Natixis Хесус Кастило.

По думите му, в допълнение към ползите от по-малката експозиция на ръста на цените на изкопаемите горива, Испания може да има „трайни предимства“, които включват по-ниски разходи за труд, отколкото във Франция, Германия и Италия, квалифицирана работна сила и добре функционираща здравна система. Той също така посочва, че страната ще се възползва от бизнеса, който пренасочва производството си на други места.

Вътрешното търсене също остава силно. Потребителите и корпорациите намалиха нивата на дъгла си до най-ниското ниво отпреди кризата от 2008-2012 г., а нивото на безработица се движи около най-ниската си точка от 2007 г. насам.

Спредът между доходността по испанските и 10-годишните френски облигации е намалял с над 50% от пика в средата на 2022 г. до малко над 30 базисни пункта.

По-силните икономики подкрепиха облигациите в Южна Европа. Графика: Bloomberg По-силните икономики подкрепиха облигациите в Южна Европа. Графика: Bloomberg

В съседна Португалия туризмът е донесъл рекордни приходи от 25 млрд. евро през 2023 г. спрямо 21 млрд. евро за предходната година, показват данни на правителството. Страната също така отбелязва стабилно нарастване на износа, който традиционно включва текстил, както и автомобилни части. От 2019 г. страната е най-големият производител на велосипеди в Европа.

Освен това Португалия се превърна в гореща точка за имоти за чуждестранни купувачи. През последните години богатите инвеститори купуват търговски сгради, както и хотели и жилищни имоти.

С възстановяването на валежите и изобилието от вятърни турбини, Португалия също така успя да намали необходимостта от използване на газ за генериране на енергия. Миналата година вятърната енергия задоволи 25% от общото търсене на електричество, а водната енергия – 23%, докато централите, работещи на газ, представляваха 19%.

Отказването от газа беше особено предизвикателство за Германия, която беше свикнала да захранва тежката си промишленост с евтин внос от Русия през десетилетията преди нахлуването в Украйна и последвалата енергийна криза.

Гърция, която си върна инвестиционния статут в края на миналата година, отбелязва, че туризмът достига рекордни нива всяка година след пандемията. Секторът обхваща около една четвърт от икономиката и е генерирал с 15,7% повече приходи през 2023 г.

Строителството също е голям двигател на растежа, с почти 56% повече разрешителни за строеж, издадени миналата година, отколкото през 2019 г.

Друг знак, че Гърция е загърбила проблемите си с дълга, е продажбата на 30% дял от международното летище в Атина преди два месеца в рамките на най-голямото първично публично предлагане в страната от повече от две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 06.04.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... и сега кво? да си мълчим, щото поради професионалните ти занинания и ориентация си виждал по големи муурове от всички нас? ... това хич не е честно! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 месеца
До: evlogi: евстати, пак категоричен като синя пъппка. Познал си се и си се докачил на *кьоррав* ли? В моята първа Родина на такива като теб казват: *Голям мурр ***, голяма дума не казвай!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
evlogi
преди 4 месеца
Ти.ква.та пак дълбок като котешки г.ъз.Т.ик.ва, дори и следващите сто години да имат икономически проблеми в еврозоната, пак ще са в пъти по-добре от твоята първа родина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 4 месеца
В царството на кьорравите едноокият е Цар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още