IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце, море и износ - южните европейски държави се превръщат в двигатели на растежа

Страните, на които северните държави някога се подиграваха, днес тласкат нагоре растежа на еврозоната

09:49 | 06.04.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южноевропейските икономики, на които по-богатите северни страни някога се подиграваха, обърнаха играта, затвърждавайки ролята си на двигателите на растежа на еврозоната, пише Bloomberg.

Бизнес проучвания на S&P Global, публикувани тази седмица, показаха, че Испания и Италия са надминали очакванията на икономистите с по-бърза експанзия през март. Производственият показател за Гърция показва подобна тенденция. Това помогна на индекса на валутния блок да излезе от фазата на свиване за първи път от 10 месеца.

„Испания и Италия дадоха най-голям тласък, като техните темпове на растеж се ускориха до най-силното си ниво от близо година“, посочва Hamburg Commercial Bank. Това помогна да се компенсират продължителните свивания на производството в Германия и Франция, които започнаха в средата на 2023 г.

Нарастването на туризма след пандемията, процъфтяващият износ и по-ниските цени на енергията, благодарение на възобновяеми енергийни източници и ограничената зависимост от руския газ, дадоха на т.нар. периферни страни на Средиземно море предимство в еврозоната.

Преди малко повече от десетилетие същите тези страни – гледани с пренебрежение като прахосници и по-малко продуктивни държави – бяха в основата на дългова криза, която постави под въпрос самото оцеляване на валутата.

Тази година Испания, Португалия и Гърция се очаква да бъдат сред най-добре представящите се икономики в блока от 20 държави, според Европейската комисия.

За сметка на това френското правителство току-що понижи прогнозата си за растеж за 2024 г. и отчете бюджетен дефицит, който далеч надвишава прогнозата му за 2023 г. Това го накара да поиска десетки милиарди евро съкращения на разходите. Германия вероятно е близо до плитка рецесия, върху която натежават колебливите потребители, слабото външно търсене и високите разходи по заемите.

Прогноза за растежа на страните в еврозоната през 20224 г. Графика: Bloomberg Прогноза за растежа на страните в еврозоната през 20224 г. Графика: Bloomberg

Инвеститори, включително Vanguard Asset Management, JPMorgan Asset Management и Neuberger Berman, изкупуват държавните облигации на южноевропейските страни, възползвайки се от ралито, което рязко стесни премията спрямо Германия и Франция.

Спредът между 10-годишните португалски облигации и бундовете например, е намалял приблизително наполовина до около 65 базисни пункта от пика в средата на 2022 г.

Последна актуализация: 09:57 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... и сега кво? да си мълчим, щото поради професионалните ти занинания и ориентация си виждал по големи муурове от всички нас? ... това хич не е честно! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 месеца
До: evlogi: евстати, пак категоричен като синя пъппка. Познал си се и си се докачил на *кьоррав* ли? В моята първа Родина на такива като теб казват: *Голям мурр ***, голяма дума не казвай!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
evlogi
преди 3 месеца
Ти.ква.та пак дълбок като котешки г.ъз.Т.ик.ва, дори и следващите сто години да имат икономически проблеми в еврозоната, пак ще са в пъти по-добре от твоята първа родина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 месеца
В царството на кьорравите едноокият е Цар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още