IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обеща Турция да изпълни средносрочната икономическа програма

Надяваме се, че ще станем свидетели на спад на инфлацията от втората половина на годината, каза още Ердоган

12:11 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция е решена да изпълни средносрочната си икономическа програма. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който говори снощи на ифтар (вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан) в Анкара пред служители от силите за сигурност, пише турският в. „Дюня“, цитиран от БТА.

Решени сме да изпълним нашата средносрочна програма и 12-ия план за развитие, които са нашата пътна карта в икономиката, изтъкна президентът.

Ердоган направи изявлението си броени дни след като за първи път от 22 години неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби на избори. На 31 март в страната се състоя местeн вот. Според много анализатори една от причините за загубата на ПСР е тежката ситуация в сферата на икономиката в Турция.

Без да правим компромис с растежа, ще увеличаваме заетостта и износа, ще увеличаваме инвестициите и производство. Надяваме се, че ще станем свидетели на спад на инфлацията от втората половина на годината, каза още Ердоган.

Турският статистически институт обяви вчера, че инфлацията в Турция  през март се е повишила до 68,5% на годишна база.

В същото време според групата независими икономисти ENAG нивото на инфлацията в страната през март е било 124,63% на годишна база.

По официални данни в края на 2023 г. инфлацията в Турция възлезе на 64,77%. До края на 2024 г. Турската централна банка прогнозира инфлацията да се понижи до 36%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още