IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Воденият от технологии износ на Южна Корея продължава да расте през март

Износът на чипове се е увеличил с 35,7% на годишна база през март до 11,7 млрд. долара

11:55 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Южна Корея продължawa да расте миналия месец на фона на силното търсене на полупроводници и други технологични устройства, подкрепяйки увереността сред политиците, че икономиката ще отчете стабилно първо тримесечие, съобщава Bloomberg.

Средните дневни доставки са се увеличили с 9,9% през март спрямо същия месец година по-рано, показват данни, публикувани в понеделник от министерството на търговията. Без корекция в броя на работните дни основният износ се е увеличил с 3,1%, докато общият внос е намалял с 12,3%. Търговският излишък достига 4,3 млрд. долара.

Южна Корея е сред най-големите износители на стоки в света, което я прави водеща в световната търговия. Нейното господство в областта на чиповете с памет и смартфоните също превръща нацията в барометър за търсенето на технологии. Последните данни показват продължаващо възстановяване на глобалното търсене, особено в сектора на полупроводниците.

Южнокорейският износ на чипове се е увеличил с 35,7% на годишна база през март до 11,7 млрд. долара, като това е най-голямата месечна стойност на продажбите от март 2022 г., изтъкват от министерството. Износът на дисплеи междувременно се е увеличил с 16,2%, а продажбите на компютри са нараснали с 24,5%, което подчертава импулса, който произтича от търсенето на технологии.

„Тази година износът ще бъде движен от технологиите“, категоричен е Лий Джаейон, анализатор в Корейския институт за индустриална икономика и търговия. Изкуственият интелект и високопроизводителните чипове с памет са сред причините доставките на полупроводници да нарастват с бързи темпове, засилвайки надеждите, че те могат да нараснат достатъчно тази година, за да компенсират загубите от миналата.

Импулсът на растеж на износа, подхранван от силните продажби на полупроводници, е една от причините властите да очакват южнокорейската икономика да се разшири по-бързо през 2024 г., отколкото миналата година.

За първото тримесечие стойността на общия износ възлиза на 163,7 млрд. долара, което представлява ръст от 8,3% спрямо същия период на 2023 г., генерирайки търговски излишък от 9 млрд. долара, изтъква министерството на търговията.

Все пак възстановяването на чиповете ще трябва да бъде придружено от по-силен ръст в износа на други продукти като автомобили, стомана и петролни химикали, за да бъдат властите сигурни, че икономиката ще нарасне с повече от 2%, както те изчисляват.

САЩ засенчват Китай като основна износна дестинация за стоките от Южна Корея. Графика: Bloomberg САЩ засенчват Китай като основна износна дестинация за стоките от Южна Корея. Графика: Bloomberg

Последният доклад показа, че доставките на автомобили са намалели с 5%, а тези на машини се понижават с 10% спрямо март 2023 г. Нефтопродуктите междувременно растат с 3,1%.

Износът на стомана, който се свива със 7,8% миналия месец, вероятно ще продължи тази тенденция на фона на силната конкуренция от Китай.

Въпреки че световната търговия постепенно се възстановява, остават много рискове за перспективите. Показателят за търговия със стоки на Световната търговска организация (СТО) достигна 100,6 пункта миналия месец.

„Търговията със стоки трябва да продължи да се възстановява постепенно през първите месеци на 2024 г., но всякакви ръстове могат лесно да бъдат заличени от регионални конфликти и геополитическо напрежение“, изтъква СТО.

Като страна, чийто най-голям търговски партньор е Китай, а САЩ най-големият съюзник в сигурността, Южна Корея е сред държавите, най-уязвими от геополитически сблъсъци, които могат да натежат върху инерцията на международната търговия. Въпреки че потребителските настроения и разходите в САЩ остават силни, търсенето от Китай показва смесени резултати, тъй като втората по големина икономика в света изпитва затруднения да излезе от спада в сектора на имотите.

Износът на Южна Корея за САЩ е нараснал с 11,6% през март на годишна база, надхвърляйки стойността на доставките за Китай, като автомобилите и полупроводниците водят импулса, показват данни на министерството на търговията.

Общите доставки на Южна Корея за Китай растат с 0,4% до 10,5 млрд. долара, възстановявайки се след спад. Това отразява разширяването на фабричната активност в Китай миналия месец, слагайки край на петмесечен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още