IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Норвегия изненада с по-бърз ръст през януари

Последните данни вероятно ще засилят залозите, че представителите на централната банка няма да бързат с понижение на лихвите

12:50 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Норвегия се е разраснала през януари с по-бърз темп от очакваното, охлаждайки натиска върху централните банкери да започнат разхлабване на паричната политика, докато скандинавската страна се бори с последствията от по-високите разходи за живот, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на континентална Норвегия, който изключва офшорната петролна и газова индустрия, се е увеличил с 0,4% спрямо декември, когато се е свил с ревизираните 0,3%, показват данни на статистическата служба от понеделник. Това е над най-високата оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, както и над оценката на централната банка за спад от 0,2%.

Последните данни вероятно ще засилят залозите, че представителите на централната банка, които трябва да се съберат по-късно тази седмица, няма да бързат да сигнализират намаления на основната лихва от 16-годишен връх от 4,5% въпреки забавянето на ценовия растеж.

„Икономиката като цяло продължава да се представя сравнително добре въпреки повишените лихви“, коментира главният икономист на Svenska Handelsbanken Мариус Гонсхолт Хов в бележка до клиентите. „Това дава на Norges Bank възможността да е в режим на изчакване, преди да намали основната си лихва. Ако не друго, готови сме за ястребова изненада от Norges Bank този четвъртък“.

През януари централните банкери избраха да наложат пауза в най-дългата серия от увеличения сред големите икономики и потвърдиха нуждата за затегната парична политика „за известно време напред“.

Кроната, която е на трето място по най-лошо представяне сред валутите на Г-10 тази година, се търгуваше с около 0,3% по-високо след новината.

Трейдърите сега оценяват само на 35% възможността да има понижение на лихвата преди срещата през юни и на 50% - преди август. Седмица по-рано оценките бяха съответно за 48% и 68% вероятност.

Дори след като норвежците свиха разходите си, икономиката на континента продължава да се противопоставя на страховете от рецесия, отбелязвайки ръст от 0,7% миналата година. В подкрепа бяха свързаните с петрола и газа сектори, които бяха подсилени от неочаквани печалби, след като европейските страни наложиха санкции на Русия.

С най-голям принос за увеличението през януари е търговията на едро и дребно, следвана от производството на електроенергия, съобщиха от статистическата служба. Средният тримесечен ръст от ноември до януари е 0,2% спрямо предходните три месеца.

По-оптимистичната картина подкрепя перспективите на норвежкото финансово министерство, което миналата седмица прогнозира малко по-бърз темп на разрастване на континенталната икономика тази година от 0,9%. През декември централната банка прогнозира растеж за цялата година от само 0,1% през 2024 г.

Все пак ключово проучване на централната банка сред бизнеса показа миналата седмица, че се очаква икономическото производство да се свие с 0,1% през първото тримесечие, с „практически непроменена активност“ през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още