IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията се е ускорил най-силно от годинa

Данните подкрепят мнението на централните банкери, че е рано за разхлабване на паричната политика

18:48 | 29.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на базисната инфлация в САЩ е нараснал с най-бърз темп от близо година насам, което обяснява търпеливия подход на централните банкери по отношение на разхлабването на паричната политика в САЩ, пише Bloomberg.

Така нареченият базисен ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който премахва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, се е ускорил до 0,4% на месечна база и до 2,8 на сто на годишна основа през януари. Икономистите смятат, че този индикатор е по-добър измерител на основния ценови натиск от общата инфлация.

Инфлацията в САЩ се е ускорила, а разходите са спаднали. Графика: Bloomberg Инфлацията в САЩ се е ускорила, а разходите са спаднали. Графика: Bloomberg

Коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи са намалели за първи път от пет месеца насам след силния празничен сезон, според доклада на Бюрото за икономически анализи. Реалният разполагаем доход, основният двигател на разходите, е останал почти без промяна.

Представителите на Фед многократно потвърдиха, че все още не са достатъчно уверени, че инфлацията се охлажда устойчиво, а докладът от четвъртък затвърждава това мнение. Централните банкери смятат, че е твърде рано да започне намаляване на лихвените проценти и декларират, че ще продължат да наблюдават актуалните данни, за да определят политиката си.

Те обръщат голямо внимание и на инфлацията при услугите, с изключение на жилищата и енергоизточниците, която е по-упорита. Този показател се е ускорил до 0,6% спрямо преди месец, най-много от март 2022 г. насам.

Това е последният доклад за PCE индекса, който представителите на Фед ще могат да разгледат преди срещата си на 19 и 20 март. Гуверньорът Джером Пауъл и колегите му на практика изключиха възможността за намаляване на лихвените проценти тогава и сега инвеститорите клонят към юни като най-вероятен момент за старта на разхлабването.

Данните, публикувани в четвъртък, показват още, че реалните разходи през януари са били ограничени от най-големия спад при стоките от повече от година насам.

Разходите за услуги остават силни, като отразяват рязкото увеличение в областта на жилищата и комуналните услуги, както и при финансовите услуги и здравеопазването. Разходите за отдих са намалели, докато при хотелите и ресторантите се наблюдава само лек ръст.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показват, че молбите за помощи при безработица са нараснали най-много от месец насам, докато броят на продължаващите заявления достига най-високите си нива от ноември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 4 месеца
До: GnaНапълно съгласен. Писах същото преди 3/4 месеца. Какво намаление, като инфлацията не само НЕ спада, а расте ... А за имотите нещата са ясни :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Gna
преди 4 месеца
Както пиша от известно време, много е вероятно да видиме още по-рестриктивна политика от ФЕД и ново вдигане на лихвите, иначе нашите икономисти алармират за катастрофа на имотния пазар https://youtu.be/DNCsVFyEsz8?si=n9fZaIf92OFskD_C
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още