IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силните продажби на дребно от три години насам подкрепят британската икономика

С изключение на края на пандемията, това беше най-голямото увеличение от 1996 г. насам

13:13 | 16.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Обединеното кралство отчетоха най-големия си месечен ръст от почти три години насам, подкрепяйки надеждите, че икономиката започва да набира сила, след като изпадна в рецесия миналата година, предава Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн е нараснал с 3,4% през януари, най-много от април 2021 г. насам, когато икономиката излизаше от блокадите по време на пандемията, съобщиха от националната статистическа служба на страната (ONS) в петък. С изключение на края на пандемията, това беше най-голямото увеличение от 1996 г. насам. Икономистите прогнозираха ръст от 1,5%.

Продажбите на дребно във Великобритания бележат най-сериозния ръст след локдауна. Графика: Bloomberg Продажбите на дребно във Великобритания бележат най-сериозния ръст след локдауна. Графика: Bloomberg

Възстановяването носи известно спокойствие за търговията на дребно след трудния декември, когато продажбите се сринаха с 3,3%, спад, който тласна допълнително Великобритания към рецесията. Това допълва и доказателствата от проучванията, които показват засилване на икономическата инерция на фона на отслабването на най-тежката криза на разходите за живот от няколко десетилетия.

„Днешните данни са по-силни от очакваното и показват, че тежестта от по-високите лихвени проценти върху потребителските разходи отслабва и икономиката скоро ще може да излезе от рецесията“, коментира Джо Махер, икономист в Capital Economics.

От ONS заявиха, че много търговци на дребно съобщават, че продажбите са стимулирани от намаленията през януари. Ръстове бяха регистрирани навсякъде, с изключение на магазините за дрехи. Храните в супермаркетите допринесоха най-много за резкия ръст, като върнаха общия обем на продажбите до нивото му от ноември 2023 г., макар и да остава под равнището преди пандемията.

Въпреки че продажбите са паднали с 0,2% през трите месеца до януари, това е най-високият тримесечен резултат от август миналата година насам.

„Магазините за домакински стоки, спортните и универсалните магазини бяха сред тези, които отчитат стабилна търговия, дължаща се на промоциите през януари. Спадът в цените по бензиностанциите също подкрепи продажбите на горивата през януари“, коментира Хедър Бовил, заместник-директор на отдела за проучвания и икономически показатели в ONS.

Признаците на възходяща тенденция накараха Английската централна банка (АЦБ) да остане предпазлива за намаляването на лихвите твърде скоро, като някои от представителите ѝ посочиха признаци на упорита инфлация на пазара на труда и при услугите.

Пазарите в момента единодушно очакват първо намаление на лихвите с 25 базисни пункта през август.

Потребителските разходи бяха едно от слабите места, които тласнаха Обединеното кралство към техническа рецесия през втората половина на 2023 г. Въпреки че домакинствата бяха притиснати от кризата с разходите за живот и растящите лихви по ипотечните кредити, натискът върху техните финанси има вероятност да намалее през 2024 г.

Ръстът на заплатите сега изпреварва инфлацията, а лихвите по ипотечните кредити се понижиха от върховете си миналата година. Вероятно ще има още повече облекчение, тъй като финансовият министър Джеръми Хънт сигнализира за повече данъчни съкращения в бюджета си за март, минималната работна заплата трябва да се повиши с почти 10% през април, а АЦБ се очаква да се ориентира към намаляване на лихвите.

„Икономиката на Обединеното кралство очевидно остава затруднена и въпреки че днешният доклад показва ръст на продажбите на дребно миналия месец, има значителни предизвикателства“, коментира Лиз Едуардс, експерт в сайта за сравнение на лични финанси finder.com. „Недостатъкът на това увеличение на продажбите на дребно е, че може да попречи на АЦБ да намали основната си лихва скоро, особено след данните за инфлацията, която остава висока.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 4 месеца
Балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още