IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Историята на световната икономика все още е история на интеграция, но това се променя

Възможността за по-нататъшно увеличаване на търговията чрез използване на разликите в разходите за труд намалява, има и идеологически промени, които тласкат протекционизма

09:10 | 27.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Какви са перспективите пред все още силно интегрираната световна икономика? При отговора на този въпрос трябва да се започне с основните действащи принципи.

Най-фундаменталните са промените при икономическите възможности. Те включват намаляване на разходите за транспорт и комуникации, промени в сравнителното предимство и променящи се възможности за икономии от мащаба и учене чрез практика, пише Мартин Улф от FT.

Не по-малко важни, особено в краткосрочен и средносрочен план, са промените в икономическите представи и геополитическата реалност. Накрая идват шоковете – войни, кризи и пандемии, които също променят възприятията на бизнеса, хората и политиците за рисковете, разходите и ползите от трансграничната интеграция.

Историята на трансграничната интеграция, особено търговията, осветява взаимодействието между тези сили, пише Улф.

Между 1840 г. и 2022 г. съотношението на световната търговия със стоки към глобалното производство се увеличава приблизително четири пъти. Отвореността към търговията обаче се колебае драстично: съотношението на търговията със стоки към световното производство се утроява между 1840 и 1913 г., след това спада с приблизително две трети между 1913 и 1945 г. и отново се утроява между 1945 и 1990 г., като надхвърля нивата отпреди 1914 г.

След разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години световната икономика преживя две епохи. Първата, до около 2010 г., беше „хиперглобализация“ – етикет, използван от Арвинд Субраманиан и Мартин Кеслер в доклад от 2013 г. за Института за международна икономика Питърсън. Доминиращите характеристики на тази епоха са бързият растеж на международните сделки глобалното производство, като потоците от преки и портфейлни капитали през границите растяха дори по-бързо от търговията със стоки и услуги.

До финансовата криза от 2007-2009 г. световната икономика стана по-интегрирана от всякога, отбелязва Улф. След това световната икономика навлезе в нова епоха на забавяне на глобализацията, или “slowbalisation”. Субраманиам и Кеслер (с Емануеле Проперзи) са анализирали това в публикация на Института Питърсън от ноември 2023 г. През този период търговията е нараснала приблизително в съответствие със световното производство, докато съотношенията на трансграничните инвестиции към световното производство са намалели с над 50%.

Какво причини хиперглобализацията преди кризата и защо глобализацията се забави след това? Какво може да се случи след това? Отговорът на първия въпрос е, че след 1990 г. и трите движещи сили на процесите се консолидираха, пише Улф. Първо, близо век и половина различен икономически растеж създаде огромни различия в производителността между най-напредналите икономики и развиващите се икономики, вкл. и Китай. Това създаде огромни възможности за използване на евтина работна ръка в много страни.

Второ, контейнеровозът, джъмбо джетът и напредъкът в информационните и комуникационни технологии позволиха безпрецедентна трансгранична интеграция на бизнес организации и отделяне на веригите на доставки.

И накрая, световната промяна към вярата в либерализацията на пазара и трансграничното отваряне трансформира политиката. Сред трансформиращите моменти беше идването на власт на Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Дън Сяопин съответно в Обединеното кралство, САЩ и Китай.

В световната търговия акцентите включват завършването на Уругвайския кръг от многостранни преговори през 1993 г., създаването на единния пазар на ЕС през 1993 г., създаването на Световната търговска организация през 1995 г. и присъединяването на Китай към последната през 2001 г.

Какво стана след този период? Всички основни двигатели отслабнаха или тръгнаха на заден ход. Възможността за по-нататъшно увеличаване на търговията чрез използване на разликите в разходите за труд намалява, тъй като разходите за труд се сближават. С развитието на китайската икономика зависимостта ѝ от търговията естествено намаля. Шоковете, причинени от пандемията и войните, също подчертават рисковете от това една икономика да разчита силно на търговията за основни доставки.

Също толкова важни са и идеологическите промени, сред които нарастването на протекционизма и национализма, особено в САЩ, предизвикано от икономическия възход на Китай и „китайския шок“ за индустриалната заетост.

Паралелни промени настъпиха в Китай по време на управлението на Си Дзинпин. Там също политиката се измести от това да се разчита на свободния пазар и частния бизнес към по-голям държавен контрол.

Може би най-важното е, че световната финансова криза, пандемията и напрежението между великите сили трансформираха доверието в подозрение и поемането на риск в „намаляване на риска“. За повече от две десетилетия не е настъпила съществена глобална либерализация на търговията.

Какво може да последва? Объркване на статуквото изглежда най-правдоподобният отговор. Световната икономика ще остане относително отворена според историческите стандарти, като търговията ще нараства повече или по-малко в съответствие със световното производство. Ще настъпи известно отделяне на преките връзки между САЩ и Китай, но опитът за пренасочване от страна на САЩ (и други страни) към други доставчици би оставил непряка зависимост от суровини, внасяни от Китай.

Голям брой страни ще продължат да поддържат търговия със САЩ и техните близки съюзници, от една страна, и Китай, от друга.

Опитите да се ограничат действията на САЩ срещу Китай заради националната сигурност могат да завършат с вдигането на висока ограда. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през есента, това може да стане катализатор на трансформацията. Конфликтите около механизма на ЕС за въглероден данък на границата са друг повод за глобален протекционизъм.

Интегрираната световна икономика оцелява, но националистическото съперничество между великите сили може да причини огромни сътресения. Дали тази епоха ще се окаже изключение? Трябва да работим, за да го направим, заключава Улф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 27.01.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още