IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-богатите държави в света между пищните кралски сватби и наказанията с камъни

Бруней е малка тропическа държава, но е и една от най-богатите в света благодарение на богатите си запаси от изкопаеми горива

21:57 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Младоженците принц Абдул Матийн и Янг Мулия Аниша Роснах. Снимка: EPA/RUDOLF PORTILLO
Младоженците принц Абдул Матийн и Янг Мулия Аниша Роснах. Снимка: EPA/RUDOLF PORTILLO

Аниша Роснах е от своя страна внучка на един от специалните съветници на султана - Пехин Дату Иса, основател и председател на Кралските брунейски авиолинии. Младоженката ръководи модна линия "Silk Collective" и е съсобственичка на туристическата компания "Authentirary".

Церемонията приключи на 15 януари с пищен банкет.

Икономика

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Бруней е един от най-високите в света благодарение на богатите запаси от нефт и газ. Правителството и институциите осигуряват по-голямата част от работните места.

Гражданите, около 450 хил. души, се радват на сравнително висок стандарт на живот, тъй като не плащат данъци и получават щедри държавни субсидии.

Въпреки това силната зависимост на страната от петрола я прави уязвима от нестабилните цени на суровината, геополитическото напрежение и прекъсванията на производството. През 2021 г. и 2022 г. Бруней изпадна в продължителна рецесия след спад в производството на изкопаеми горива поради проблеми с поддръжката на остарелите петролни кладенци.

Правителството иска да диверсифицира икономиката, но досега не е успяло да развие значително нито един друг сектор, а според прогнозите запасите от изкопаеми горива може да се изчерпят до 2050 г.

Султанът е един от най-богатите хора в света, а за разходите на кралското семейство се носят легенди. Той разполага с автопарк от луксозни автомобили, а резиденцията му е един от най-големите дворци в света с близо 1800 стаи.

Богатството му се оценява на близо 28 милиарда долара.

Част от сватбената церемония. Снимка: EPA/RUDOLF PORTILLO Част от сватбената церемония. Снимка: EPA/RUDOLF PORTILLO

През 2000 г. семеен спор, отнесен до съда, разкрива разточителния начин на живот на по-малкия брат на султана, принц Джефри Болкиах, който е обвинен в присвояване на 15 млрд. долара по време на службата си като финансов министър.

Съдебните документи разкриха харем от западни любовници, златни поставки за тоалетна хартия и еротични статуи в резиденцията му в САЩ. По-късно семейството изглежда се помири.

Култура и религия

Населението на Бруней изповядва предимно сунитския ислям, макар че китайците (възлизащи на около 10%) обикновено изповядват будизъм, даоизъм, конфуцианство или християнство. Някои от коренните жители са християни, а други - последователи на местни религии.

Бруней стана първата държава в Източна и Югоизточна Азия, която въвежда шериатското право на национално ниво през 2019 г.

Новият наказателен кодекс предвижда смърт чрез пребиване с камъни за изневяра и еднополови сексуални отношения, както и ампутация на ръка или крак за кражба, което правозащитниците смятат за "варварско".

Тези наказания обаче не са били прилагани след възмутените реакции на международната общност.

Анализаторите смятат, че новият наказателен кодекс може да е отчасти символичен, тъй като султанът на Бруней се стреми преди всичко да успокои консерваторите и да спечели по-голяма подкрепа от страните от Залива, на фона на опасенията за икономиката.

Законите бяха критикувани в социалните мрежи в Бруней, но се оказва, че голяма част от населението ги подкрепя.

"Шериатското право изобщо не ме притеснява", заяви пред АФП жител, пожелал анонимност. "Досега никой не е бил убит с камъни и не му е била отрязана ръка. Не е като да живеем в страх", коментира още той.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още