IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Япония е достигнала тригодишно дъно през декември

Централните банкери на страната може и да понижат инфлационните прогнози на следващата си среща

10:43 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствените цени в Япония са останали без промяна на годишна база през декември, като поскъпването на йената в последно време e помогнало да се ограничат разходите за внос. Резултатът е и най-ниският такъв от близо три години насам, пише Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI), отразяващ цените, които компаниите си начисляват една на друга за своите стоки и услуги, е останал без промяна през декември спрямо същия период на 2022 г. Това е и дванадесетият пореден месец, в който ръстът на цените се е забавил, но е останал над консенсусната оценка за спад от 0,3%. На месечна база цените са се повишили с 0,3%.

Данните съвпадат с прогнозите на Японската централна банка (ЯЦБ), че инфлационният натиск ще отслабне за известно време, преди да се ускори отново. Очаква се докладът за потребителските цени от петък да покаже, че ръстът на цените, без да се включват пресните храни, се е забавил до 2,3% през декември. Инфлацията в Токио, водещ индикатор за националната тенденция, достигна най-бавния темп от повече от година насам през декември.

Членовете на Борда на ЯЦБ, чиято среща ще се проведе следващата седмица, вероятно ще обсъдят намаляването на прогнозата си за базисната инфлация до около 2,5% от 2,8% заради поевтиняването на петрола, заявиха миналата седмица източници, запознати с въпроса.

Въпреки това гуверньорът на централната банка Казуо Уеда изрази увереност, че Япония най-после преодолява дефлационната нагласа, която натежаваше върху разходите и инвестициите в продължение на три десетилетия. В реч от 25 декември Уеда заяви, че е видял доказателства, че средносрочните и дългосрочните инфлационни очаквания са се променили, „а нагласите, че промените при заплатите и цените не са временни, изглежда постепенно надделяват“.

Въпреки че повечето икономисти очакват ЯЦБ да направи пауза на срещата си на 23 януари, над две трети от анкетираните от Bloomberg през декември все още очакват банката да се откаже от отрицателната си лихва до април.

Забавянето на производствената инфлация миналия месец се дължи отчасти на факта, че цените на дървения материал и комуналните услуги са продължили да спадат, показва докладът от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още