IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Макар и с ускорение през декември, швейцарската инфлация остава под целта от 2%

Швейцария постига ценова стабилност и централната банка ще може да понижи лихвите през втората половина на 2024 г.

14:22 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е ускорила повече от очакваното през декември, слагайки началото на вероятно засилване на инфлационния натиск през следващите няколко месеца.

Потребителските цени са се повишили с 1,7% на годишна база през декември спрямо темпа от 1,4% през ноември, съобщават от швейцарската статистическа служба в понеделник, цитирана от Bloomberg. Резултатът надхвърли медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за инфлация на ниво от 1,6%.

Швейцарската инфлация се ускорява леко през декември. Графика: Bloomberg Швейцарската инфлация се ускорява леко през декември. Графика: Bloomberg

Ускоряването, с което инфлацията все пак остава в целевия диапазон на Швейцарската централна банка, се дължи главно на по-високите разходи за ток, газ и наеми. Така нареченият базисен показател, който изключва волатилните компоненти като енергоизточници и храни, е спаднал до 1,5%.

Средният темп на инфлацията през 2023 г. е 2,1%.

Предвид продължаващото поскъпване на наемите в Швейцария, след като централната банка на страната повиши основната си лихва два пъти, високите цени на електроенергията и увеличението на данъка върху добавената стойност от 1 януари, очаква се инфлацията в Швейцария да остане малко по-висока. Икономистите и централната банка прогнозират средно 1,8% ръст на цените през първото тримесечие.

Охлаждащ ефект може да предизвика премахването на индустриалните мита в Швейцария. Освен това силният швейцарски франк продължава да предпазва икономиката от привнесена инфлация.

Тъй като инфлацията в Швейцария остава категорично в границите на целевия диапазон на централната банка между 0 и 2%, централна банка не е променяла основния си лихвен процент септември насам и се очаква да започне да понижава лихвите си през втората половина на 2024 г. Гуверньорът Томас Йордан заяви миналия месец, че „ценовата стабилност вече е осигурена".

Макар ускорението да се случва на фона на по-широк европейски подем, причините за него в Швейцария са различни. За разлика от основните икономики в еврозоната, швейцарското правителство до голяма степен пропусна да осигури държавна помощ за облекчаването на високите енергийни разходи. В другите страни вече се усеща ефектът от премахването на тези субсидии.

Данните за еврозоната от миналата седмица показаха, че цените в зоната с единна валута са се повишили с 2,9% на годишна база през декември. Измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на Европейския съюз инфлацията в Швейцария достига 2,1% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.01.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още