IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един мрачен сигнал за японската икономика – износът ѝ се е свил през ноември

Азиатската страна вече не разчита толкова на задграничното търсене, което също е слабо

10:54 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският износ се е свил за първи път от три месеца насам през ноември и беше поредният знак за натиск върху икономиката на страната, затруднена да се възстанови от летния спад, съобщава Bloomberg.

Износът е спаднал с 0,2% на годишна база през ноември, тъй като доставките на стомана и оборудване за производство на чипове са продължили да намаляват, съобщиха от финансовото министерство на Япония в сряда. За сравнение, прогнозата на икономистите беше за ръст от 1,4%. Вносът се е свил с 11,9%, подкрепен от допълнителните понижения в общите покупки на газ и въглища. Спадът надхвърли прогнозирания такъв от 8,6%.

В резултат на това търговският дефицит на страната се е разраснал до 776,9 млрд. йени (5,4 млрд. долара).

Японският износ се свива за първи път от три месеца насам. Графика: Bloomberg Японският износ се свива за първи път от три месеца насам. Графика: Bloomberg

Свиването при износа на фона на глобалното забавяне предполага, че икономиката на Япония може да не получи толкова голяма подкрепа от задграничното търсене, на каквато разчиташе, за да се възстанови от най-рязкото си свиване през третото тримесечие.

Централната банка на Япония отбеляза в своя октомврийски прогнозен доклад, че износът и производството „се очаква да останат стабилни за момента, повлияни от забавянето на темпа на възстановяване в икономиките отвъд океана“.

„Ще отнеме време, за да се възстанови външното търсене, а вътрешното търсене също е слабо от известно време, особено това при стоките“, заяви Чисато Ошиба, икономист в Dai-Ichi Life Research Institute. „Липсата на движеща сила ще продължи да бъде проблем за японската икономика още известно време.“

Данните от сряда подчертаха неравномерното състояние на световната икономика, като износът към САЩ се е разраснал с 5,3% на годишна база, а този за Европа е останал непроменен. Доставките към Китай са намалели с 2,2%.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ даде ясен сигнал, че е готов да облекчи рестриктивната си политика през следващата година, докато се стреми към „меко кацане“. В Европа икономистите виждат все по-голяма вероятност икономиката да се свие през четвъртото тримесечие и да изпадне в техническа рецесия, а последните икономически резултати на Китай също не бяха обнадеждаващи.

Изглежда активността във фабричния сектор на Япония отново е отслабнала въпреки относително силните резултати през октомври. По първоначални данни тя се е влошила през декември до ниво, съответстващо на тригодишен минимум, което подчертава песимизма на производителите на продукти и компоненти, обезпокоени от перспективите пред икономиките в чужбина и слабото вътрешно търсене. Та се влоши през декември до ниво, съответстващо на тригодишно дъно, според предварителните данни, което подчертава песимизма сред производителите, опасяващи се за перспективите пред останалите икономики по света и слабото вътрешно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още