IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите в еврозоната и ЕС се увеличават за месец през октомври

България се нарежда на трето място по ръст на продажбите на годишна база

13:32 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно в Европейския съюз и еврозоната се е разраснала на месечна база през октомври, а годишната тенденция показва спад и в двата региона, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни се откроява, нареждайки се на трето място по ръст на продажбите с 3,1 %.

През октомври спрямо септември обемът на търговията на дребно е нараснал с 0,1% в еврозоната и с 0,3% в ЕС. За сравнение, през деветия месец от годината обемът на търговията на дребно се сви с 0,1% и в двата региона.

На годишна база продажбите са намалели с 1,2% в еврозоната и с 0,9% в ЕС.

Обем на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС през октомври. Графика: Eвростат Обем на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС през октомври. Графика: Eвростат

Сравнение на месечна база

В еврозоната през октомври в сравнение със септември обемът на търговията на дребно е нараснал с 0,8% при нехранителните стоки, а при автомобилните горива се е свил с 0,8%. Продажбите при храните, напитките и тютюневите изделия са намалели с 1,1%.

В ЕС обемът на търговията на дребно се е увеличил с 1% при нехранителните стоки и с 0,1% при автомобилните горива. При хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия се наблюдава спад от 0,8%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голям месечен ръст в общия обем на търговията на дребно регистрират Хърватия (3,1%), Нидерландия (2,4%) и Словакия (1,9%). Най-големите спадове са отчетени във Франция (от 1%), Белгия и Австрия (по 0,8%), Испания и Португалия (по 0,4%).

На месечна база продажбите на дребно у нас бележат ръст от 1%.

Сравнение на годишна база

В еврозоната през октомври тази година спрямо същия месец миналата година обемът на продажбите на дребно на автомобилните горива се е свил с 6,4% и с 1,5% при храните, напитките и тютюневите изделия. Продажбите на нехранителните стоки са се увеличили с 0,1%.

В ЕС обемът на търговията на дребно се е свил с 5,5% при автомобилните горива и с 1,2% при храните, напитките и тютюневите изделия. Както в зоната с единна валута, така и тук продажбите на нехранителните продукти записват ръст на годишна база, в случая от 0,2%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите годишни понижения в общия обем на търговията на дребно са регистрирани в Словения (спад от 15,6%), в Унгария (6,5%) и в Естония (5,5%). Най-големи ръстове са отчетени в Испания (5,9%), Дания (4,2%), България и Люксембург (по 3,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още