IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската инфлация се е забавила до двугодишно дъно през ноември

Оставайки в целевия диапазон, тя засилва аргументите за пауза в паричното затягане

12:15 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария неочаквано се е забавила през ноември, достигайки двегодишно дъно, като засилва аргументите за пауза на затягането на паричната политика по време на срещата на централната банка следващата седмица, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 1,4% през ноември спрямо същия месец година по-рано, отбелязвайки най-слабия си ръст от октомври 2021 г. насам. Резултатът остана и под прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които очакваха инфлацията да остане на ниво от 1,7%. За забавянето са допринесли по-ниските цени на нощувките в хотел, т.нар. пакетни почивки, а също и цените на горивата, плодовете и зеленчуците.

Швейцарската инфлация достига двугодишно дъно. Графика: Bloomberg Швейцарската инфлация достига двугодишно дъно. Графика: Bloomberg

Така нареченият основен измерител, който премахва волатилните елементи като енергоизточниците и храните, също е спаднал до 1,4%, съобщават от швейцарската статистическа служба в понеделник.

Тъй като темпът на инфлация в Швейцария се задържа в рамките на целевия диапазон на централната банка от 0 до 2%, Швейцарската централна банка спря с лихвените повишения през септември. Централните банкери, начело с гуверньора Томас Йордан подчертаха обаче, че може да е необходимо по-сериозно затягане .

„Все още не можем да обявим победата си над инфлацията, коментира Йордан в интервю за NZZ в края на миналия месец. 

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще остане над целевия диапазон през цялата следващата година, заради по-високите цени на електроенергията, наемите и обществения транспорт, съчетани с увеличението на данъка върху добавената стойност. Само цените на електроенергията се очаква да се повишат средно с 18% през януари.

Все пак ръстът на потребителските цени в Швейцария остава по-нисък в сравнение с този в много развити икономики, което показва как силната валута на страната я е защитила от щетите от инфлацията, наблюдавани на други места.

Данните цялата еврозона миналата седмица показаха, че ръстът на цените там е спаднал до 2,4%. Въз основа на хармонизираният индекс на потребителските цени на Европейския съюз инфлацията в Швейцария е била на ниво от 1,6% през ноември.

Икономиката на Швейцария също се е представила по-добре спрямо своите съседи. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% през третото тримесечие, а Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че икономиката ще се разрасне с 0,8% тази година. Тази прогноза надхвърля растежа от 0,6% очакван в еврозоната, претърпяла свиване през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 04.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още