IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на американските потребители през ноември са най-добрите от четири месеца

Индексът за доверието на Conference Board се е повишил до 102 пункта

20:26 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието сред американските потребители се е повишило за първи път от четири месеца насам през ноември, подпомогнато от по-оптимистичните нагласи за пазара на труда, пише Bloomberg.

Индексът на Conference Board, който измерва потребителските нагласи, се е повишил до 102 пункта този месец от ревизираните в низходяща посока 99,1 пункта през октомври, показват данни, публикувани във вторник. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ниво от 101 пункта.

Показателят за очакванията се повишава на фона на възстановяване на оценката на потребителите за краткосрочни доходи и перспективи за наемане, докато показателят на групата за текущите условия се понижи.

Стабилното забавяне на инфлацията осигурява на потребителите така необходимото им облекчение след години на упорит ръст на цените. Това, съчетано със затегнатия пазар на труда, позволява на реалните заплати да започнат да се повишават отново и да стимулират потребителските разходи.

„Налице са общи подобрения при всички групи, изследвани през ноември, на база доходите им“, коментира в изявление Дейна Питърсън, главен икономист в Conference Board. „Потребителите остават загрижени за повишението на цените като цяло, военните конфликти и по-високите лихви", допълва тя..

Делът на потребителите, които смятат, че има „предостатъчно“ работни места, се е увеличил. Все пак разликата между тези, според които има много работни места, в сравнение с хората, които смятат, че работата е „трудна за намиране“, се е променила съвсем леко.

Плановете за покупки на потребителите са се засилили, като делът на потребителите, които очакват да закупят кола, дом или основни уреди, е нараснал спрямо месец по-рано, сочат още данните. Измерителят за очакваната инфлация е спаднал, а все повече от потребителите заявяват, че очакват по-ниски лихви през следващата година.

Шансът за рецесия през следващата година е спаднал до най-ниското си ниво през 2023 г., въпреки че около две трети от потребителите все още очакват такава през 2024 г.

Отделни данни, публикувани миналата седмица, показаха, че краткосрочните инфлационни очаквания са се подобрили, като достигат седеммесечен връх през ноември, докато дългосрочните прогнози остават на нива, невиждани от над десетилетие насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още