IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Сингапур се е ускорила за първи път от 9 месеца

Средният ѝ годишен темп за 2023 г. ще бъде 4%, а на общата инфлация – 5%, смятат паричните власти

12:05 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Сингапур се е ускорила през октомври за първи път от януари насам, отговаряйки на очакванията на централната банка за ускорение, тъй като цените на услугите и комунални услуги се повишиха, пише Bloomberg.

Базисният показател, който изключва разходите за наем и личен транспорт, се е повишил до 3,3% на годишна база през октомври, показват официални данни в четвъртък. Показателят, внимателно следен от паричните власти на Сингапур (MAS), е спаднал до 18-месечно дъно през септември.

Резултатът от миналия месец надвишава медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg за 3,1% и нивото от 3,0% през септември, общата инфлация се е ускорила до 4,7% през октомври от 4,1% предходния месец.

Базисната инфлация в Сингапур се ускорява през октомври. Графика: Bloomberg Базисната инфлация в Сингапур се ускорява през октомври. Графика: Bloomberg

Властите прогнозират известна волатилност при инфлацията в краткосрочен план, въпреки че по-широката прогноза сочи продължаващо забавяне след първото тримесечие, твърди заместник-изпънителният директор и главен икономист на паричния орган на Сингапур Едуард Робинсън на брифинг в сряда.

Упоритата базисна инфлация може да забави глобалното възстановяване на производството, очаквано през 2024 г., тъй като паричните власти поддържат разходите по заемите високи, за да овладеят ценовия натиск.

Според Робинсън паричната политика на MAS е подходящата за ситуацията, както заяви през октомври, когато запази мерките ѝ непроменени. Централната банка на Сингапур използва валутния курс вместо лихвите като своя основна политическа мярка

По-високите цени на газа и електричеството са напът да се повишат още повече през това тримесечие в Сингапур, а цените на водата се очаква да се увеличат през април, последният ценови натиск, който засегна града-държава, където наемите остават високи, а евтините ястия изчезват дори в ресторантите за бързо хранене.

MAS и Министерството на търговията и промишлеността прогнозират, че нивото на базисната инфлация ще бъде средно около 4% тази година, а общият показател ще бъде около 5%. За 2024 г. базисната инфлация да се движи в диапазона 2,5%–3,5%, а по-широкият измерител да бъде на ниво от 3% до 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още