IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската инфлация се е забавила до 3,1% през октомври

Резултатът подкрепя прогнозите за пауза в затягането на паричната политика

17:54 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Канада са се повишили с най-бавния темп от юни насам през октомври, успокоявайки централните банкери, че лихвите вече са достатъчно високи, за да охладят сериозно инфлационния натиск, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 3,1% през октомври на годишна база, а през предходния месец той беше на ниво от 3,8%, показват данни на Канадската статистическа служба. Резултатът е в синхрон с медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Забавянето до голяма степен е в резултат на по-ниските цени на бензина, докато основни двигатели на инфлацията остават разходите за лихви по ипотечни кредити, а също и цените на хранителните стоки и наемите.

На месечна база индексът се повишава с 0,1%, както сочеха и прогнозите, след спад от 0,1% през септември.

Два от ключовите измерители, които Канадската централна банка следи внимателно – медианния индекс на потребителските цени (CPI-median) и съкратения индекс на потребителските цени (CPI-trim) също са спаднали до средно 3,6% от ревизираните във възходяща посока 3,8% месец по-рано, също в съответствие с прогнозите.

Резултатите от вторник са още една малка победа за банката в борбата с инфлацията. Данните ще дадат на централните банкери повече увереност, че повишенията на лихвите до момента дават резултати, като забавят икономиката и инфлацията. Гуверньорът на централната банка Тиф Маклем и неговите служители оставиха лихвите непроменени на ниво от 5% за втора поредна среща през октомври.

Това са единствените инфлационни данни, които централните банкери ще разгледат, преди да вземат следващото си решение за лихвите на 6 декември, като мнозинство от икономисти в проучване на Bloomberg очаква банката да остави разходите по заемите непроменени. Тъй като канадската икономика вече показва признаци на стагнация, а темпът на инфлация се очаква да се забави допълнително, много икономисти смятат, че централната банка е приключила с лихвените повишения в рамките на този цикъл.

Миналия месец централната банка прогнозира, че индексът на потребителските цени ще бъде средно около 3,5% към средата на 2024 г., но намали перспективите за растеж на брутния вътрешен продукт, тъй като потребителското търсене отслабва. Централните банкери в момента очакват да постигнат целта си за инфлация от 2% през втората половина на 2025 г.

През октомври ръстът на цените на стоките се е забавил до 1,6%, което се дължи на по-ниските цени на пазара. Бензинът е поевтинял със 7,8% спрямо предходната година, след като поскъпна със 7,5% месец по-рано, а цените на хранителните стоки са продължили да се увеличават по-бавно спрямо предходната година (с 5,4% през октомври).

Инфлацията при услугите се е ускорила до 4,6% през октомври от 3,9% месец по-рано, което се дължи основно на цените на пътуванията, наемите и имуществените данъци

Канадците продължават да усещат влиянието на по-високите цени на наемите, които са се повишили с 8,2% спрямо предходната година. Техният ръст през септември беше 7,3%.

В регионално отношение цените са се увеличили с по-бавни темпове на годишна и месечна база във всичките 10 канадски провинции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още