IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските потребители подкрепят иначе слабата икономика на страната си

Властите обмислят да въведат повече стимулиращи мерки, за да постигнат целта за растежа

11:26 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разходите на китайските потребители са надминали очакванията през октомври, давайки необходимия тласък на втората по големина икономика в света, докато властите обмислят варианта за повече стимули, с които да подкрепят възстановяването на страната през новата година, пише Bloomberg.

Продажбите на дребно са нараснали със 7,6% спрямо година по-рано, съобщиха от статистическата агенция на Китай в сряда. Резултатът е по-добър от очаквания и се дължи отчасти на това, че през същия месец миналата година продажбите са били слаби. В данните за октомври попада и празничната „Златна седмица“. Индустриалното производство в страната се е разширило с 4,6%, също надминавайки прогнозите.

Признаци на слабост на други места обаче остават - растежът на инвестициите в дълготрайни активи се е забавил до 2,9% през първите 10 месеца на годината, и е бил по-нисък от прогнозирания и от този през периода до септември. Влошаващото се свиване на инвестициите в имоти също е допринесло за слабите данни.

„Китайската икономика изглежда е успяла да разсее притесненията от по-мащабно последователно забавяне през октомври“, заяви Карлос Казанова, старши икономист за Азия в Union Bancaire Privee в Хонконг.

„При това положение дяволът се крие в детайлите“, заяви той, отбелязвайки забавянето на инвестициите в недвижими имоти и добави, че ще са нужни няколко години, докато официалните стратегии за преструктуриране на дълга в сектора подействат „Все още е необходима политическа подкрепа, за да се преодолеят опасенията, свързани с търсенето на жилища.“

Въпреки че икономиката надхвърли очакванията за периода от юли до септември, последните данни показват загуба на инерцията и търсенето в началото на последното тримесечие. Официални и частни проучвания отчитат свиване на фабричната дейност и забавяне на растежа при услугите. Спадът при износа се задълбочи, потребителските цени отново изпаднаха в дефлация, а кредитирането при домакинствата и бизнеса намаля.

Властите предприемат стъпки към въвеждане на стимули за икономиката, включително чрез нетрадиционна ревизия на бюджета в средата на годината и инвестиция на държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (138 млрд. долара) в инфраструктура миналия месец. Точно преди данните да бъдат публикувани, Китайската централна банка инжектира най-много ликвидност в банковата си система от 2016 г. насам чрез своята програма за средносрочно кредитиране в сряда, за да подкрепи растежа.

Пекин също така планира да предостави най-малко 1 трлн. юана финансиране на националните програми за обновяване на градските селища и достъпни жилища, за да подкрепи имотния пазар, съобщава Bloomberg News .

Китайската статистическа агенция подчерта подобрението на основните показатели в коментари към данните, добавяйки, че икономиката „се движи стабилно като цяло“. Но отбеляза оставащите предизвикателства, свързани с външната несигурност и слабото вътрешно търсене, като добави, че „икономическото възстановяване трябва да бъде затвърдено“.

Някои икономисти предупредиха, че нагласите на потребителите все още не са стабилни. Продажбите на дребно през октомври са нараснали със сходни темпове в сравнение със септември, твърди Джан Живей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd., който добави, че „вътрешното търсене остава слабо“.

Въпреки това Жаклин Рон, главен икономист за Китай в BNP Paribas заяви, че данните потвърждават, че Китай „определено преминава през леко икономическо възстановяване“, добавяйки, че растежът е напът да надхвърли официалната цел от около 5% през 2023 г.

За инвеститори и анализатори това означава, че вниманието се насочва към реалния темп, с който се движи икономиката и перспективите в по-дългосрочен план. Продължаващата криза на имотния пазар, застаряващото население на Китай и ниският бизнес растеж остават част от сериозните проблеми, пред които страната се изправя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още