IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германският съвет на икономическите експерти намали прогнозата си за БВП през 2024 г. наполовина

Съветниците смятат, че силните вътрешни инвестиции ще подобрят перспективите

22:43 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съветниците на германския канцлер Олаф Шолц се присъединиха към множество други организации с понижаването на прогнозите си за германската икономика, като в момента очакват тя да се свие с 0,4% , което е по-голям спад от първоначално прогнозирания и заявиха, че икономиката вероятно ще се възстанови по-бавно през 2024 г., съобщава Bloomberg.

Петчленният Германски съвет на икономическите експерти намали прогнозата си за растеж за следващата година почти наполовина до само 0,7%, сочи последният доклад на съветниците, публикуван в сряда (8 ноември) в Берлин, който се издава два пъти годишно. През март членовете му очакваха най-голямата икономика в Европа да се разрасне с 1,3%, след ръст от едва 0,2% през 2023 г.

След като получи доклада, Шолц каза, че зависимата от износа икономика на Германия в момента преминава през слаба фаза заради слабото търсене на нейните промишлени стоки на ключови световни пазари.

„Тъй като нещата там малко куцат в момента, ние също го усещаме“, призна Шолц, преди да изброи инициативите, които неговото правителство предприема за стимулиране на бизнес активността. „Но сега трябва да направим всичко възможно, че да се върнем в правия път и да стимулираме растежа. Ето защо сме спокойни."

Съветниците на канцлера казаха, че основна причина за по-песимистичните им прогнози е бавното възстановяване на икономиката в световен мащаб и по-специално на китайската. Това ще продължи да затруднява германския износ през следващата година и ще доведе до отрицателен ефект от външната търговия за растежа, според техния доклад.

„Необходими са бързи решения в областта на икономическата политика, за да се подобрят перспективите за растежа“, написа Вероника Грим, член на съвета, в изявление по имейл.

„Властите трябва да създадат подходящи нормативни условия“, добави тя. „Няма да е достатъчно просто да увеличим обема на работа, например чрез квалифицирана имиграция или по-голямо участие на жените в работната сила. Производственият потенциал може да бъде увеличен само чрез силни инвестиции.“

Съветът смята, че тазгодишното свиване се дължи на спада на вътрешното търсене, до голяма степен заради рязкото намаляване на публичните разходи в началото на 2023 г., свиването на външната търговия и затягането на паричната политика от Европейската централна банка.

Те очакват средният годишен темп на инфлация в Германия да бъде 6,1% тази година, преди д се забави рязко до 2,6% през 2024 г.

За да бъдат стимулирани вътрешните инвестиции, съветът призова за „мащабно разширяване на цифровата и енергийна инфраструктура и ускоряване на процесите на планиране и одобрение“.

Трансформацията на икономиката в момента е станала по-трудна заради напрегнатата геополитическа ситуация и необходимостта веригите за доставки да станат по-устойчиви, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още