IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на парите расте и причината не е само във Фед

След години на намаляващи лихви САЩ – и светът – трябва да са готови за промяна. И за всички това може да се окаже един мъчителен преход.

08:46 | 12.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всичко това обаче се променя. Част от силите, които доведоха цената на парите до по-ниски стойности се обръщат. И други фактори влизат в играта.

Демографията се променя. Поколението на бейби бумърите, което помогна за понижението на разходите по заемите напуска работната сила – което води до по-малко предлагане при спестяванията. Влошаването на отношенията между Вашингтон и Пекин, както и ребалансирането на китайската икономика означават, че потокът от китайски спестявания, движещи се през Тихия океан към американската хазна, е към края си.

Американският държавен дълг нарасна с разпростирането на финансовата криза и отново, когато пандемията от коронавирус ни покоси. Тези епизоди увеличиха надпреварата за спестявания и правителството на САЩ остави крановете отворени със Закона за намаление на инфлацията. Растящият дълг вече създава натиск в посока нагоре върху дългосрочните разходи по вземанията.

Промяната при естествения лихвен процент от 1970 г. в процентни пунктове. Графика: Bloomberg LP Промяната при естествения лихвен процент от 1970 г. в процентни пунктове. Графика: Bloomberg LP

Колко още ще се покачва естественият лихвен процент? Моделът показва повишение от около един процентен пункт от 1,7% в средата на първото десетилетие на века до 2,7% до 2050 г. В номинално отношение това означава, че доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа може да се закотви някъде между 4,5% и 5%. А рисковете говорят за още по-високи разходи по заеми, отколкото предполага базовата линия.

И ако правителството не сложи в ред финансите си, фискалните дефицити ще останат големи. Борбата срещу климатичните промени ще изисква мащабни инвестиции. Според изчисления на BloombergNEF вкарването във форма на енергийната мрежа за постигане на нетни нулеви въглеродни емисии ще струва 30 трлн. долара. А напредъкът в изкуствения интелект и други технологии може още повече да стимулира производителността, което ще доведе до по-бърза тенденция на растеж.

По-високите държавни вземания, повечето разходи за борба с климатичните промени и по-бързия растеж ще повишат естествения лихвен процент. Според изчисленията общият ефект ще доведе естествения лихвен процент до 4%, което на свой ред ще се прояви като номинална доходност по 10-годишните държавни ценни книжа от около 6%.

Публично притежаван федерален дълг като дял от БВП (вляво) и лихвени плащания по федерален дълг като дял от БВП (вдясно). Графика: Bloomberg LP Публично притежаван федерален дълг като дял от БВП (вляво) и лихвени плащания по федерален дълг като дял от БВП (вдясно). Графика: Bloomberg LP

Дори и в нашите базови прогнози, пишат авторите, промяната от намаляващ до растящ естествен лихвен процент ще има отчетливи последици за американската икономика и финансова система. От началото на 80-те години цените на жилищата в САЩ растат, като спадът на лихвените проценти е водещ фактор за това. И когато разходите по заемите се очаква да останат високи, процесът може да приключи. Подобна е ситуацията и на пазара на ценни книжа. От началото на 80-те индексът S&P 500 се движи нагоре, задвижван отчасти от по-ниските лихви. Но с повишаването на разходите по заемите тази инерция за все по-нарастващи оценки на ценните книжа може да отслабне.

Може би най-големият губещ ще е американското Министерство на финансите. Дори и дългът да не нарасне повече спрямо размера на икономиката, по-високите разходи по заеми се очаква да прибавят 2% от БВП към годишните плащания на дълга до 2030 г. Ако това беше станало миналата година, финансовото министерство щеше да трябва да плати допълнителни 550 млрд. на притежателите на облигации, което е над 10 пъти на средствата, които САЩ са предоставили на Украйна досега.

Разбира се, по-високите лихвени проценти създават своите победители, както и губещи. Спестовниците с парите си в банките ще имат по-голяма възвръщаемост, а тези, които трупат в облигации, ще получат по-добра доходност. А по-висок естествен лихвен процент ще означава също – когато ударят рецесии – че ще има малко повече пространство при кривата на доходността Фед да намалява разходите по заемите и да стимулира растежа, възстановявайки част от изгубената си огнева мощ при паричната политика. След години на намаляващи лихви САЩ – и светът – трябва да са готови за промяна. И за всички това ще е мъчителен преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Yandox
преди 8 месеца
До: Yandox *** - oлигoфpeн за да сме точни де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Yandox
преди 8 месеца
хайде сега банския *** Kолчагов и слатинския пияндyрниk Бай Лора да продължават да се плюнчат в имотната тема до 2039 хихихиседим и гледаме сеир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още