IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство се е свило повече от очакваното през септември

Според анализаторите икономиката ще изпадне в плитка рецесия в края на годината

11:35 | 07.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в Германия се е свило за четвърти пореден месец през септември, разкривайки предизвикателството, пред което се изправя най-голямата икономика в Европа, за да избегне рецесията, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 1,4% през септември спрямо август, което се дължи на спад в автомобилния и фармацевтичния сектор, а също и при електрониката, съобщиха от статистическата служба на страната във вторник. Резултатът е по-нисък от медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха спад от 0,1%.

Индустриалното производство в Германия се е свило повече от очакваното през септември. Графика: Bloomberg Индустриалното производство в Германия се е свило повече от очакваното през септември. Графика: Bloomberg

Икономиката на Германия се сви с 0,1% през третото тримесечие, тъй като домакинствата ограничават разходите си. Анализаторите смятат, че икономиката ще отчете същия спад и през последното тримесечие на годината, което ще доведе до плитка рецесия, въпреки че има шанс растежът да се възстанови през следващата година, тъй като инфлацията се забавя.

Фабриките, на които Германия разчита повече отколкото останалите страни за растежа си, са затруднени от скъпата енергия, по-високите лихви в световен мащаб и забавянето на китайската икономика. Химическата компания Lanxess AG поиска да намали дивидента си в понеделник, опасявайки се от по-ниски от очакваното резултати.

Фабричните поръчки са се повишили с 0,2% през септември, съобщиха от статистическата служба в понеделник, въпреки че данните за предходния месец бяха ревизирани в низходяща посока и резултатът за третото тримесечие остана по-нисък в сравнение с отчетения през предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Какво ме интересева рассийката бре, тъъпппанарррр?! Аз да не съм чипосан като теб и да лягам и ставам с рассийката в главата? За Германия е стотията, шизофрреникк немаркиран! За Европа говорим, дето такива биологични оттпаддъци като теб успяха за няма и 20 години да я наврат в куучи ггъзззз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... що да пести ?! не ти стига ли нещо ?! ще ти запишем ред във факултета , има всичко ... питай ванчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... ам друго си е рассийската велика икономика дето крачи с по 10% ръстове под мъдрите напътствия на зануленият бункерен детеубиец , а ?! я само как разкри азиатските пазари . добре че си отрезаха тръбите , че да не ги теглим назад ... бърже на трена и се спасявайте от тази клета Европа ... Сибир ви зове !! гледам от паметника липсват некви плочи вече , да не сте го започнали без мен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 8 месеца
До: khao не е разбира се! И изпадането в рецесия не е голям проблем за велико държавообразувание като ЕС. Нито гладни ше стоим, нито на студено. Ама ти гледай там да пестиш, че да има за другите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 8 месеца
До: Tъъъпак007 не е, но това което се опитваш да внушиш Е ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
*Индустриалното производство в Германия се е свило за четвърти пореден месец през септември* - това е долнопробна кремълска опорка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още