IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ се забавя до петмесечно дъно през октомври

Индексът за услугите на Института за управление на доставките (ISM) е спаднал до 51,8 пункта

17:27 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Секторът на услугите в САЩ се е разширил с най-слабия темп от пет месеца насам през октомври, тъй като активността е намаляла, а работодателите са забавили наемането на персонал, пише Bloomberg.

Общият показател за услугите на Института за управление на доставките (ISM) е спаднал с 1,8 пункта, най-много от март насам, до 51,8 пункта през октомври. Той се колебаеше на месечна база през последната година, въпреки че се задържа над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

По-слабата активност забавя растежа на сектора на услугите. Графика: Bloomberg По-слабата активност забавя растежа на сектора на услугите. Графика: Bloomberg

Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за резултат от 53 пункта през октомври.

Проучването показва, че икономиката остава стабилна през четвъртото тримесечие, след като през предходните три месеца се разрасна с най-много от почти две години. Въпреки че търсенето на услуги остана непроменено, едно трайно забавяне би подчертало по-голямо въздействие на по-големите финансови затруднения.

Дванадесет сектора при услугите отчетоха растеж през октомври, като на най-голям такъв се радваха секторите на развлечението и отдиха, търговията на дребно и строителството. Недвижимите имоти, селското стопанство и минното дело са сред петте индустрии, които отчитат спад на активността.

Нарастващите разходи по заеми, заплатите, които вече не изпреварват инфлацията, и възстановяването на плащанията по студентски заеми рискуват да натежат върху търсенето на домакинствата през следващите месеци.

В същото време показателят на ISM за поръчките, направени към доставчици на услуги, се е повишил с 3,7 пункта през октомври след значителен спад през септември, давайки известна надежда, че бизнес активността ще нарасне.

Въпреки че силата на пазара на труда до момента стимулираше потребителските разходи, месечният доклад на правителството за работните места отчете цялостно охлаждане през октомври. Заплатите са се повишили с по-малко от прогнозираното и нивото на безработица неочаквано се увеличило до почти двугодишен връх от 3,9%.

Показателят за запасите на доставчиците на услуги се е свил през октомври за първи път от април насам. Индексът, измерващ нагласите за нивото на непродадените стоки се понижи отчасти, но все пак показа, че компаниите мислят, че имат прекалено много запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още