IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата китайска фабрична активност засилва нуждата от повече икономически стимули

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) бележи спад и в производството, и при услугите

10:08 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Китай отново се е свила през октомври, а ръстът в сектора на услугите неочаквано се е забавил, сигнализирайки, че икономиката остава слаба и се нуждае от стимули, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производството e спаднал до 49,5 пункта този месец от 50,2 пункта през септември, става ясно от изявление на националното статистическо бюро във вторник. За сравнение, икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха 50,2 пункта. Границата от 50 пункта разделя растежа от спада.

Показателят, който измерва активността при строителството и услугите, се е понижил до 50,6 пункта от 51,7 пункта през септември, оставайки под прогнозата за 52 пункта.

Китайската икономическа активност отслабва през октомври. Графика: Bloomberg Китайската икономическа активност отслабва през октомври. Графика: Bloomberg

По-слабите от очакваното данни подкрепиха призивите за допълнителни стимули от страна на Пекин, след като правителството този месец обяви повече подкрепа за икономиката, включително емитиране на допълнителен държавен дълг и повишаване на съотношението към бюджетния дефицит. Възстановяването на Китай след повторното отваряне тази година беше затруднено от слабото доверие на потребителите, намаляващото търсене на стоки за износ и продължаващата имотна криза.

„Като се има предвид негативната изненада, властите все пак ще трябва да изберат политика в подкрепа на растежа“, заяви Реймънд Йеунг, главен икономист в Australia & New Zealand Banking Group.

Данните натежаха и върху регионалните валути. Офшорният юан отслабна с около 0,1% след публикуването на данните, преди да се стабилизира. Австралийският долар поевтиня с 0,2%. Китайските акции също поевтиняха, като тези, листнати в Хонконг, с цели 1,7%. Индексът CSI 300 на континента се понижи с 0,8%.

Джан Живея, главен икономист в Pinpoint Asset Management, сподели, че правителството може да увеличи фискалния дефицит през 2024 г., за да стимулира по-устойчивото икономическо възстановяване. Слабият PMI засилва аргументите за по-силна подкрепа, смята той, като добави, че политиките в имотния сектор трябва да бъдат прецизирани.

Китайската централна банка може да намали размера на средствата, които кредиторите трябва да държат като резерви, т. нар. задължителни минимални резерви, през следващите седмици, за да подпомогне финансирането на продажбите на държавни облигации. Освен това има шанс тя да намали лихвата по едногодишните си заеми по полици и да влее допълнителна ликвидност към средата на ноември, тъй като изтича срокът за изплащане на 850 млрд. юана (116 млрд. долара) от средносрочното кредитно улеснение.

Данните за PMI отчасти отразяват сезонните фактори поради осемдневната празнична седмица в началото на октомври, но също така показват, че търсенето на пазара остава слабо. Индексите на новите поръчки във всички сектори, които обхваща проучването PMI бяха под границата от 50 пункта, което показва отслабване на търсенето.

Броят на пътуващите по време на празника „Златната седмица“ е нараснал спрямо нивата отпреди пандемията, но приходите от туризъм са били по-високи само от тези през 2019 г. Това показва, че потребителите все още са внимателни с разходите си, тъй като перспективите за работа и доходи остават мрачни.

Ръстът от празничните разходи беше компенсиран и от забавяне на активността в други сектори на услугите. Старши статистикът на националното статистическо бюро Джао Цинхе изтъкна услугите на капиталовия пазар и недвижимите имоти сред основните фактори за забавянето. В резултат на това PMI индексът в сферата на услугите се е понижил от 50,9 пункта на 50,1 пункта.

Свиването на експортното търсене в промишлеността, измерено чрез индекса на новите поръчки за износ, се е задълбочило този месец, което показва, че фабриките, които продават на международни пазари, все още затруднени.

„Икономическата активност в Китай е спаднала до известна степен и основите на трайното възстановяване все още трябва да бъдат допълнително затвърдени“, коментира Джао в изявление, съпътстващо данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още