IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се забавя на фона на намаляващи инвестиции

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% през периода юли-септември

13:41 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж в Испания се е забавил леко през третото тримесечие, тъй като спадът в инвестициите е засенчил сериозния ръст на туризма, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% през периода юли-септември спрямо предходните три месеца, сочат данни, публикувани в петък от статистическата агенция на страната INE. Той обаче се оказа по-нисък от отчетените 0,4% през второто тримесечие, макар че надхвърли медианната оценка на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, за ръст от 0,2%.

Испанският икономически растеж се забавя леко. Графика: Bloomberg Испанският икономически растеж се забавя леко. Графика: Bloomberg

Испания е една от най-добре представящите се икономики в Европа след пандемията, подкрепена от силното възстановяване на туризма, дължащо се на необичайно топлото време. Данните за 2021 и 2022 г. бяха ревизирани във възходяща посока миналия месец, показвайки, че икономиката се е върнала към нивата си отпреди Covid още миналата година, а не в средата на 2023 г., както се смяташе преди.

В страната се наблюдава и по-силно забавяне на инфацията, последвала руската инвазия в Украйна, а в един момент тя спадна и под целта от 2% на Европейската централна банка. Но по-затегнатата парична политика затруднява домакинствата с ипотечни кредити с плаваща лихва, а неблагоприятните базови ефекти отново стимулират ръста на цените.

„Въпреки че разходите на домакинствата остават стабилни на фона на по-високите лихви, износът беше достатъчно слаб, за да забави малко растежа. Ние смятаме, че инерцията ще отслабне още повече през четвъртото тримесечие – лихвите се оказват още по-голяма тежест, а пазарът на труда изглежда се охлажда“, коментира Ана Андраде, икономист за еврозоната в Bloomberg.

Докладът за БВП „потвърждава силата на испанската икономика“, заяви министърът на икономиката Надя Калвино пред общественото радио RNE в петък. „Растежът е в съответствие с нашата прогноза за годината“. Правителството прогнозира, че икономиката ще се разшири с 2,4% през 2023 г.

Данните от петък са първите публикувани сред най-големите икономики в еврозоната, като Германия, Франция и Италия ще представят резултати следващата седмица, заедно с тези за целия блок, който изпитва трудности да поддържа икономическия растеж.

Резултатите може да се окажат от голямо значение за изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес, който трябва да реши до края на годината дали да удължи срока на действие на серия от субсидии, особено в областта на обществения транспорт, които бяха въведени, за да облекчат кризата с разходите за живот.

Социалистическата партия на Санчес в момента преговаря с други партии, за да се опитат да формират правителство, което той трябва да състави до 27 ноември, за да избегне нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още