IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът в Южна Корея засилва икономическия растеж през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,6% през периода

10:20 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на Южна Корея е останал стабилен на фона на възстановяването на износа, което е знак за стабилност, тъй като централната банка поддържа рестриктивна парична политика и възникват различни рискове, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,6% през трите месеца до септември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Южнокорейската централна банка в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха повишение от 0,5%, след като растежът достигна 0,6% през трите месеца до юни.

Инерцията при търговията може да се ускори през това тримесечие. Ранният износ се е върнал към растеж за първи път от над година през първите 20 дни на октомври, което е сигнал за засилено чуждестранно търсене, което може да помогне за поддържане на положителното въздействие на нетния износ върху БВП.

Цените на полупроводниците започват да се понижават, което носи надежди, че възстановяващото се търсене на технологии в световен мащаб отново ще подкрепи износа на Корея. SK Hynix Inc., вторият по големина производител на чипове в Корея, отчете продажби за третото тримесечие, които надминаха очакванията, и заяви, че планира да увеличи инвестициите, за да може да се справи с нарастващото търсене. Samsung Electronics Co. наскоро отчете по-умерен спад в оперативните си приходи.

Има и въпросителни знаци. С икономика, която е силно чувствителна към промените в цените на енергията в световен мащаб и потребителското търсене, южнокорейските власти се оказват изправени пред безброй рискове, вариращи от потенциалните последици от конфликта между Израел и „Хамас“ до оставащото геополитическо съперничество между САЩ и Китай.

Гуверньорът на Южнокорейската централна банка Рий Чан Йон остава сигурен, че икономиката ще нарасне с около 1,4% тази година според прогнозите, но тази седмица отбеляза, че вълнението в Близкия изток може да принуди банката да преразгледа своята прогноза за растеж от 2,2% за следващата година.

Междувременно Китай, ключова дестинация за износ, все още се опитва да засили икономическото си възстановяване. Пекин затяга и своя контрол върху износа на графит, което тревожи южнокорейските производители, които разчитат на Китай като източник на материала, използван за производството на батерии за електромобили

Инвестициите в съоръжения са намалели с 2,7% през последния период, което отразява колко предпазливи са корпорациите.

Отделни данни, публикувани по-рано, показаха, че потребителските цени са се повишили с 3,7% миналия месец спрямо година по-рано, което е по-бърз темп от 3,4%, регистрирани през август. Властите смятат, че инфлационният натиск намалява от този месец, като растежът на цените се забавя до ниския диапазон от 3% до края на годината.

Спрямо година по-рано икономиката се е разраснала с 1,4%, твърдят от Южнокорейската централна банка. Брутният вътрешен доход се е увеличил с 2,5% спрямо предходното тримесечие, пише в съобщението.

Полупроводниците, машините и оборудването са двигателите на увеличението в износа, докато нефтопродуктите са стимулирали вноса през последното тримесечие, заявиха от регулатора. По отношение на производството, то се е увеличило с 1,3% спрямо предходните три месеца, като водеща роля са изиграли компютрите, електрониката и оптичните продукти.

Производството на електроенергия, газ и вода е намаляло с 1,4%. Строителството е нараснало с 2,4%, а услугите са се разширили с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още