IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ас. Василев: Коледни добавки не са заложени в бюджета, пенсиите трябва да растат трайно

Средствата за отбрана през 2024 година ще достигнат 4 млрд. лева

14:17 | 22.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В края на тази година ще бъде изпълнена приходната част на Бюджет 2023, като има силно активизиране на работата на приходните агенции, коментира пред БНР финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че очаква да бъде постигнат бюджетен дефицит под 3%.

"В бюджета не са заложени коледни добавки, но според мен е по-добре да се увеличават пенсиите трайно, отколкото да се дават добавки", допълни още той. Василев припомни, че през последните две години не е имало коледни добавки, но минималната и средната пенсия са се увеличили с 30-40%.

Най-добрият измерител на финансовото състояние на страната е единната сметка, в която има над 9 млрд. лева, а изискванията по закон са за 4,5 млрд. лева, каза още Асен Василев.

Бюджетът за догодина ще бъде съобразен с правителствената програма и част от нужните реформи. Ще има увеличаване на капиталовите разходи заради парите от европейските фондове и Плана за възстановяване, каза финансовият министър. Той даде за пример търга за покупка на нови влакове за БДЖ, който ще приключи догодина и стойността му е 1 млрд. лева.

Разходите за отбрана ще бъдат към 4 млрд. лева, което е 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), каквито са изискванията на НАТО. Очакванията са БВП за догодина до достигне 200 млрд. лева, посочи още Василев. Той отхвърли обвиненията, че приходната част на бюджета през тази година няма да бъде изпълнена и разминаването ще бъде около 2 млрд. лева.

Асен Василев отбеляза още, че бюджетът за 2024 година ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, след като бъдат одобрени данъчните закони, каквато е традицията. Това ще стане след местните избори, насрочени за 29 октомври, тъй като депутатите спряха работата си.

Във финансовото министерство не очакват шоково поскъпване на петрола, тъй като Венецуела започва да излиза на световните пазари. Задълбочаване на кризата в Близкия изток обаче може да има непредвидими последици за петролните пазари, стана ясно от коментарите на Василев пред БНР. Той уточни, че широкомащабен конфликт в този регион ще доведе до ръст на цената на горивата, което ще повиши инфлацията у нас. Тогава ще се вземат мерки за подкрепа на пазара. 

Един от рисковете за България при отпадането на дерогацията е свързана с неритмичност на доставките през Босфора. "Нефтохим Бургас" има възможност да съхранява резерви за 10 дни, а има случаи, при които натовареността на Босфора е такава, че доставките се бавят с 20-на дни. Това означава, че работата на рафинерията ще зависи и от това дали ще може бързо да изгради складове, или да намери възможност да увеличи достъп до петролни складове. 

За Василев решението за дерогацията не трябва да бъде политическо, а експертно. "Най-добрият вариант е рафинерията да си плаща редовно данъците", допълни още финансовият министър по повод евентуални преговори за продажбата на "Нефтохим Бургас".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още