IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на горивата поддържат „гореща“ инфлацията във Великобритания и през септември

Икономистите очакват АЦБ да започне да облекчава паричната си политика през 2024 г. като намали лихвите общо с 40 базисни пункта

13:39 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-високите цени на горивата се оказаха най-големият двигател за поддържане на инфлацията, докато цените на храните и безалкохолните напитки и мебелите и стоките за бита оказват низходящ натиск.

Цената на моторното гориво се повиши с 3,6% между август и септември, в сравнение със спада от 4% година по-рано.

Годишната инфлация при ресторантите и хотелите също се ускори от 8,3% до 8,6%. Този сигнал за инфлация, предизвикана от вътрешния пазар, може да събуди тревога у АЦБ, тъй като някои служители се опасяват, че работниците все още търсят повишаване на заплатите до степен, която е несъвместима с целта за намаляване на инфлацията.

„Цените на храните и безалкохолните напитки се понижиха отново за редица артикули, като цената на домакинските уреди и самолетните билети също падна този месец“, изтъква главният икономист на ONS Грант Фицнър. „Те бяха компенсирани от нарастващите цени на моторните горива и разходите за хотелски престой“, добавя той.

Икономистите очакват допълнително охлаждане на инфлацията през октомври поради спада в сметките за енергия на домакинствата под тавана на цените, което може да помогне да се постигне целта на премиера Риши Сунак за намаляване наполовина на инфлацията тази година.

„Както видяхме в други страни от Г-7, инфлацията рядко пада по права линия, но ако се придържаме към плана си, все пак очакваме тя да продължи да пада тази година“, посочва министърът на финансите Джереми Хънт, добавяйки: „Днешните новини просто показват, че това е още по-важно, за да можем да облекчим натиска върху домакинствата и бизнеса“.

Високите цени на горивата заплашват да задържат ускорена инфлацията през следващите месеци. Източник: Bloomberg Високите цени на горивата заплашват да задържат ускорена инфлацията през следващите месеци. Източник: Bloomberg

Сега всички погледи ще бъдат насочени към втората група от данни за пазара на труда, обхващаща нивото на заетост, безработицата и неактивните групи в Обединеното кралство. С напредването на годината във фокуса ще попаднат и продажбите на дребно.

„С наближаването на изключително важния коледен период, търговците на дребно се надяват, че натискът върху разходите ще продължи да намалява през следващите месеци“, изтъква Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на British Retail Consortium. „За съжаление, данните за индекса на потребителските цени през септември – които ще определят колко ще се увеличат лихвите за бизнеса през април 2024 г. – сигнализират, че търговците на дребно са изправени пред увеличение от 470 млн. паунда годишно от следващата година. Това неизбежно ще окаже нов натиск върху потребителските цени”, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още