IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ е достигнало петгодишен връх през септември

Показателят е нараснал с 0,3% до 103,6 пункта миналия месец

18:50 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индексът на промишленото производство в САЩ се е повишил до най-високото си ниво от почти пет години насам през септември, като този ръст се дължи на силния производствен и миннодобивен сектор, пише Bloomberg.

Показателят е нараснал с 0,3% до 103,6 пункта, което е най-високото му ниво от декември 2018 г., сочат данни на Федералния резерв, публикувани във вторник. Септемврийският ръст допринесе и за годишното разрастване на производството с 2,5% през третото тримесечие. Промишленото производство, с изключение на миннодобивната промишленост и комуналните услуги, е нараснало с 0,4% през септември спрямо месец по-рано.

В периода юли-септември промишленото производство до голяма степен е стимулирано от ръст в производството на комунални услуги и такъв в миннодобивната промишленост заради по-големия добив на нефт и газ.

Същевременно производителите се сблъскват с неблагоприятни фактори, свързани с по-високите разходи по заеми, слабите чуждестранни икономики и неравномерните поръчки на капиталови стоки.

Въпреки че последните данни от проучване на мениджърите по поръчките във фабричния сектор показват, че спадът е започнал да се забавя, натискът върху разходите продължава да се усеща. В понеделник проучване сред производителите в Ню Йорк показа, че цените, които фабриките плащат за суровини, все още са високи, въпреки че делът на компаниите, които очакват те да останат такива, е намалял най-много от три години насам.

Производството на потребителски стоки е нараснало с 0,3%, подкрепено от ръст в производството на уреди за дома и мебели. При бизнес оборудването то е спаднало с 0,7%, а производството на строителни материали се е увеличило с 1%.

Използването на производствения капацитет се е повишило до 77,8%, а общото използване на капацитета се е увеличило до 79,7%, което е петмесечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още