IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата шведска инфлация загатва още едно повишение на лихвите

Цените, измерени по националните стандарти, са се повишили с 6,9% през септември

12:56 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Швеция се е забавила по-слабо от очакваното през септември, подкрепяйки идеята за още едно последно повишение на лихвите от централната банка през следващия месец, пише Bloomberg.

Цените, некоригирани спрямо енергоизточниците и променените лихви, са се повишили с 6,9% през септември спрямо година по-рано, сочат данни на Шведската статистическа служба от петък. С това те остават над нивото от 6,7%, очаквано от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Темпът на растеж е по-бърз и от прогнозираните от централната банка на страната 6,6%.

Преди публикацията икономистите бяха на различни мнения по въпроса дали Шведската централна банка е приключила със затягането на паричната си политика, или ще повиши основната си лихва с четвърт процентен пункт до 4,25% на срещата си на 22 ноември. Очакванията за инфлацията в дългосрочен план останаха непроменени в последното проучване на Prospera сред участниците на паричния пазар, публикувано в четвъртък, а прогнозите за лихвите в по-краткосрочен план са намалели.

Сравнение на годишните темпове на инфлация в скандинавските страни и еврозоната. Графика: Bloomberg Сравнение на годишните темпове на инфлация в скандинавските страни и еврозоната. Графика: Bloomberg

„Това подкрепя допълнително нашата прогноза за още едно повишение на лихвите през ноември, но тенденцията при инфлацията, която се забавя, и данните от вчерашното проучване на Prospera оставят опцията за непроменени лихви като възможна“, заяви икономистът на Svenska Handelsbanken AB Йохан Лоф.

Въпреки че разходите по заеми може би се доближават до своя пик, централната банка остава притеснена от бързия ръст на цените на услугите.

На срещата си миналия месец членовете на Управителния съвет на Шведската централна банка сигнализираха, че може да се наложи да затегнат паричната политика още повече, тъй като инфлационният натиск остава твърде висок и слабата шведска валута прави вносните стоки по-скъпи.

През септември по-широкият показател за инфлацията (CPIF), който регулаторът иска да върне до целевото равнище от 2%, се е забавил до 4% през септември от 4,7% през предходния месец, тъй като цените на електроенергията са били с 45% по-ниски този септември, отколкото преди година. Централната банка очаква CPIF да се доближи до целта си от 2% и да се задържи на това ниво през втората половина на следващата година.

„По-високата от очакваното инфлация в Швеция е голямо разочарование за централната банка. Очакваме, че тя ще запази основната си лихва на ниво от 4% на следващото си заседание през ноември, но съществуват и рискове от повишение“, коментира Селва Бахар Базики, икономист в Bloomberg Economics.

Данните бяха публикувани, след като статистиката на други места в Скандинавския регион показа, че ръстът на цените се забавя повече от очакваното. Забавянето на базисната инфлация в Норвегия засили очакванията, че нейната банка може да реши да остави основната си лихва на ниво от 4,25% до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още