IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вероятно ще е единствената развита икономика, която ще се свие тази година

Актуализираните икономически прогнози на правителството сочат и по-слабо възстановяване през 2023 г.

19:31 | 11.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското правителство представи своята актуализирана прогноза за икономиката, в която заяви, че очаква икономиката да се свие тази година. Властите очакват и по-слаб от прогнозирания растеж през 2024 г. на фона на оставащите ефекти от енергийната криза, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт най-вероятно ще се свие с 0,4% през 2023 г., заявиха от Министерството на икономиката в сряда в Берлин, намалявайки прогнозата си за ръст от 0,4%, която направиха в края на април. Следващата година от министерството очакват растеж от 1,3%, също по-слаб от прогнозираните 1,6% през пролетта.

Икономиката на Германия вероятно ще се свие тази година преди да се върне към растеж. Графика: Bloomberg Икономиката на Германия вероятно ще се свие тази година преди да се върне към растеж. Графика: Bloomberg

С тези промени по прогнозите правителството на канцлера Олаф Шолц се доближиха до направените корекции в очакванията от институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Силно зависимата от износа си Германия пострада особено от забавянето на Китай и е единствената развита икономика, която се очаква да претърпи спад през тази година.

Робърт Хабек, министър на икономиката и вицеканцлер, отдаде сегашните „затруднения“ на страната на последиците от високите цени на енергията, растящите разходи по заемите и слабостта на основните търговски партньори на Германия.

„Съществуват и геополитически проблеми, които увеличават несигурността“, коментира Хабек в изявление, изпратено по имейл.

„Това е причината да излизаме от кризата по-бавно от очакваното“, добави той, като прогнозира „устойчиво възстановяване“, подкрепено от забавящата се инфлация и нарастващите реални доходи, които според него са „основата за вътрешно икономическо възстановяване“.

Министерството заяви, че очаква годишната инфлация да се забави до 2,6% през следващата година от 6,1% през 2023 г., докато частното потребление се очаква да нарасне с 1,8% през 2024 г. след спад от 0,5% тази година.

Хабек определи като "най-неотложен структурен проблем" на Германия недостига на квалифицирани служители и общо на работна ръка и предупреди, че застаряването на населението само ще влошава ситуацията в бъдеще.

По повод на сегашните спорове относно нарастващия брой бежанци той заяви, че правителството е готово да помогне на тези, които идват в Германия законно, да се включат в пазара на труда, докато трябва да се направи повече, за да се гарантира, че хората, които са в страната незаконно, ще я напуснат по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още