IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ са нараснали повече от очакваното през септември

По-скъпите енергийни продукти стоят зад ускорението на инфлацията миналия месец

17:18 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в САЩ, които компаниите, произвеждащи стоки и услуги, получават за своите продукти, са се повишили повече от очакваното през септември на фона на по-високите цени на енергийните продукти, но основният инфлационен натиск е продължил да отслабва, пише Ройтерс.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,5% през септември, съобщиха от Министерството на труда в сряда. Данните за август останаха непроменени на равнище от 0,7%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да нарасне с 0,3%. През 12-те месеца до септември инфлацията на производствените цени се е ускорила с 2,2%. За сравнение, тя беше на ниво от 2,0% през август.

По-тесният измерител на цените на производител, който премахва волатилните компоненти като храните, енергоизточниците и цените на търговските услуги, е нараснал с 0,2% през септември, след като се повиши със същия темп през август. На годишна база този т. нар. базисен показател е нараснал с 2,8% през септември, след като се повиши с 2,9% през август.

Докладът беше публикуван ден преди данните за потребителските цени за септември, които ще бъдат представени в четвъртък и са внимателно наблюдавани като индикатор за това дали Федералният резерв ще повиши лихвите си отново, или ще ги остави непроменени на фона на увеличаващата се доходност по държавните облигации на САЩ и конфликта в Близкия изток.

Икономиката продължава да се разраства въпреки сериозните повишения на лихвите, създавайки 336 хил. нови работни места през септември, най-голям брой от осем месеца насам и почти двойно повече от очакваните позиции от икономистите, участвали в проучване на Ройтерс. Финансовите пазари в голяма степен очакват централната банка на САЩ да остави лихвите на същото равнище на срещата за паричната си политика на 31 октомври и 1 ноември, сочат данни, събрани с инструмента FedWatch на CME Group

Част от централните банкери на Фед посочиха в понеделник, че растящата доходност на дългосрочните държавни облигации на САЩ може да откаже централната банка от допълнително повишение на лихвите. От март 2022 г. насам Фед повиши своята основна лихва с общо 525 базисни пункта, докато тя достигна до текущия диапазон от 5,25-5,50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още