IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на Турция се е свил с почти 90% през август

За намалението допринасят приходите от туризъм през лятото

14:41 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дефицитът по текущата сметка на Турция се е свил с почти 90% през август спрямо предходния месец, тъй като засиленият ръст на туризма е допринесъл за компенсирането на огромната разлика в търговията, съобщава Bloomberg.

Недостигът, измерен с по-широкия показател за търговия с останалата част от света, е спаднал до 619 млн. долара в сравнение с ревизирания дефицит от 5,5 млрд. долара през юли, сочат данни, публикувани от централната банка в сряда. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха дефицитот 550 млн. през август.

Ключово за това подобрение е увеличението на приходите от туризъм на стойност от почти 1 млрд. долара през юли. С него нетният излишък в сектора на услугите в Турция достига 7,3 млрд. долара, като тези приходи помогат за компенсирането на дефицита при продажбата на стоки от 7,1 млрд. долара.

Финансите от външната търговия на Турция се възстановяват, тъй като по-затегнатите вътрешни политики ограничават потребителското търсене, което допринася за икономическия дисбаланс. Но с края на туристическия сезон силният внос на злато и енергия рискува отново да разкрие търговската уязвимост на Турция.

Според средносрочната прогноза на правителството дефицитът по текущата сметка за тази година ще възлезе на 4% от брутния вътрешен продукт. Турският министър на финансите Мехмет Шимшек заяви по-рано тази седмица, че дефицитът ще намалее, тъй като страната възстановява баланса на икономическия растеж, което частично се дължи на стимулите за износа.

През август балансът по текущата сметка на Турция е подкрепен и от увеличението на официалните резерви и притока на капитал с неизвестен произход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 11.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още