IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южнокорейската централна банка: Очакваме инфлацията да започне да се забавя от октомври

Според прогнозата на регулатора ръстът на цените ще спадне до 3% до края на годината

10:55 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южна Корея очаква инфлацията в страната да се забави този месец, след като през септември потребителските цени се повишиха по-бързо от очакваното, основно заради по-високите разходи за енергоизточници и храна – резултат, който засили аргументите на централните банкери да запазят паричната си политика рестриктивна за по-дълго време, съобщава Bloomberg.

Централната банка посочи в четвъртък, че инфлационният натиск вероятно ще започне да отслабва от октомври, след като инфлацията се ускори с 3,7% на годишна база през септември – по-бърз темп от регистрираните през август 3,4%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха инфлацията да се забърза до 3,5%.

Инфлацията в Южна Корея отново се ускорява. Графика: Bloomberg Инфлацията в Южна Корея отново се ускорява. Графика: Bloomberg

До края на годината темпът на инфлация вероятно ще бъде около 3%, коментираха от Южнокорейската централна банка в изявление. Министърът на финансите Чоо Кюн Хо го потвърди в други коментар, като посочи, че базисната инфлация се очаква да остане в ниския диапазон на 3%.

Централната банка на Южна Корея следи данните за инфлацията внимателно, тъй като поддържа основната си лихва на рестриктивно ниво от 3,5%, за да намали ценовия натиск. Инфлацията за кратко се забави до нива под 3% в началото на лятото, преди да се ускори отново през август.

На Южнокорейската централна банка ѝ предстои среща по-късно този месец, за да определи дали ще задържи лихвите на текущите им равнище отново, както прави от януари, или ще започне с повишенията отново. Всички членове на Борда заявиха, че са готови да повишат лихвите с още четвърт пункт, ако е необходимо - позиция, която до голяма степен съвпада с тази на останалите централни банкери по света, които остават в готовност да реагират при ново ускорение на инфлацията.

„Южна Корея също не е се е отървала от инфлацията“, каза той. „Твърде рано е да се чувстваме спокойно“, заяви икономистът Лим Дон Мин, който преди това е работил с Kyobo Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 05.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още