IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в еврозоната и ЕС са се повишили на месечна база през август

Страната ни достига челната тройка на страните, в които инфлацията на производствените цени се е забавила

14:06 | 04.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в еврозоната и Европейския съюз са се повишили с по 0,6% през август спрямо юли тази година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. На годишна база производствените цени са се понижили с 11,5% в зоната с единна валута през август и с 10,5% в ЕС.

Месечно сравнение

Месечното сравнение, по основни индустриални групи и по държави членки, на еврозоната показва, че производствените цени са се повишили с 2,5% в енергийния сектор, докато цените на капиталовите и нетрайните потребителски стоки са останали непроменени. Наблюдава се спад в цените на трайните потребителски стоки (с 0,1%) и  на междинните стоки (с 0,4%).

Без да се включва енергията цените на производител са се понижили с 0,2% на месечна база през август.

Инфлацията на производствените цени в ЕС се дължи главно на по-високите цени в енергийния сектор (с ръст от 2,2%). Цените на трайните и нетрайните потребителски стоки са останали без промяна, а капиталовите и междинните стоки са поевтинели със съответно 0,4% и 0,2% през август спрямо юли. Без отчитане на цените за енергията цените на производител са се понижили с 0,2% на месечна база.

Най-голямото месечно ускорение на инфлацията на цените на промишлените производители се наблюдава в Ирландия (+3,7%), Финландия (+2,4%) и Гърция (+2,0%), а най-големият спад в цените е регистриран в Румъния (-1,3%), Словения (-0,7%) и Белгия (-0,6%).

Цени на производител в еврозоната и ЕС. Графика: Bloomberg Цени на производител в еврозоната и ЕС. Графика: Bloomberg

Годишно сравнение

Цените на производител в промишлеността в еврозоната през август 2023 г. спрямо същия период на миналата година са се понижили с 30,6% в енергийния сектор и с 4,5% при междинните стоки. Междувременно капиталовите стоки са поскъпнали с 4,3%, а дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки със съответно 4,7% и 6,7%. Без разходите за енергия инфлацията при производствените цени се е ускорила с 1% на годишна база през август.

В ЕС индустриалните производствени цени са се понижили с 28,3% в енергийния сектор и с 4,5% при междинните стоки. Инфлацията при капиталовите стоки и трайните потребителски стоки се е ускорила до 4,1% през август, а нетрайните потребителски стоки са поскъпнали с 6,7% .

Цените в промишлеността, без да се включва енергията, са се повишили с 0,9%.

Най-голямо понижение на цените на производител в промишлеността е отчетено в Ирландия (-51,2%), България (-27,2%) и Белгия (-16,6%). Най-голям годишен ръст е регистриран в Словакия (+9,8%), Унгария (+7,8%) и Хърватия (+4,0%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
хихи ... дрогаре антиваксъре-газовици ... пак ли ще го отлагаме разпада за по-нататък ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още