IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пауъл: Фед иска силен пазар на труда за дълго време

Председателят на Фед не коментира краткосрочните перспективи за лихвите и икономиката на САЩ

21:58 | 02.10.23 г.
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв е съсредоточен върху постигането на добър пазар на труда за траен период, заяви председателят на американската централна банка Джером Пауъл на кръгла маса в Йорк, щата Пенсилвания, цитиран от Bloomberg.

„Случват се много хубави неща“ в допълнение към ръстовете на реалните заплати, когато добрият трудов пазар се задържи за продължителен период“, коментира Пауъл. Например полагат се повече усилия за привличане на още хора към работната сила като програми за подготовка на затворници да работят една година преди пускането им на свобода, допълни той.

„Оказва се, че когато разширяването продължава все по-дълго, все повече заплати стигат до хората в по-ниския край в спектъра на заплащането“, заяви Пауъл пред служители, собственици на малък бизнес и местни лидери.

„Това са наистина благоприятни неща. За да ги имаме обаче, ясно е, че се нуждаем от ценова стабилност. Ценовата стабилност е изключително важен елемент в икономиката като цяло през годините“, допълни той.

Пауъл участва в кръглата маса с председателя на Фед във Филаделфия Патрик Харкър. Никой от тях не коментира краткосрочните перспективи за лихвите или икономиката.

Председателят на Фед каза само, че американската икономика продължава да се бори с последиците от пандемията от COVID-19.

„Все още преминаваме от другата страна на пандемията“, заяви Пауъл и отбеляза недостига на кадри в здравеопазването, продължаващите затруднения пред достъпа до детски грижи и други проблеми, показани от здравната криза, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 02.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още